DISCURS ŞABLON Pentru prima dată de la constituirea noului Parlament, preşedintele Traian Băsescu s-a prezentat, ieri, în faţa deputaţior şi senatorilor, cărora, într-un discurs de aproximativ 30 de minute, le-a prezentat viziunea sa faţă de planul pe care România ar trebui să-l abordeze în perspectiva aderării la moneda euro şi la spaţiul Schengen. După cum toată lumea se aştepta, Băsescu a vorbit din nou despre statul de drept şi de „drepţi” în faţa mai marilor UE, de independenţa justiţiei ş.am.d. După polologhia bine cunoscută, în finalul discursului, preşedintele nu a scăpat prilejul de a aborda şi teme „dragi” lui, prin care să înţepe actuala putere politică. În această idee, Băsescu a cerut din nou plecarea din Guvern a unor miniştri asupra cărora se efectuează o cercetare penală şi din cauza cărora, chipurile, ţările din vestul UE nu ne vor în Schengen. Fără să dea nume, şeful statului a făcut trimitere la ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, care este cercetat de DNA pentru o presupusă faptă care s-a întâmplat în urmă cu aproximativ cinci ani. Apoi, inevitabil, i-a inclus în discurs şi pe preferaţii săi, la propriu, democrat liberalii, pe care i-a considerat „eroi de sacrificiu”. Traian Băsescu a spus, cu alte cuvinte, că România se află acum pe un drum bun datorită guvernelor conduse de PDL, care, în 2010 şi 2011, prin măsurile neprietenoase, i-a salvat pe români. Adică, potrivit preşedintelui, românii trebuie să mulţumească celor de la PDL pentru majorarea TVA la 24%, dar şi pentru tăierea pensiilor şi salariilor.
DE VOIE, DE NEVOIE Pledoaria lui Băsescu din Parlament a fost urmărită şi de premierul Victor Ponta, care a declarat că, dincolo de divergenţe, pe care le are cu omul Băsescu, el va participa, în calitate de şef al Guvernului, la orice discurs al preşedintelui, adăugând însă că atunci când Antonescu va fi la Cotroceni va participa la discursurile prezidenţiale cu mai multă plăcere. Revenind la esenţa discursului preşedintelui, Ponta a spus că obiectivele fundamentale ale României sunt foarte clare şi însuşite de preşedinte, de prim-ministru şi de Guvern. Însă şeful Guvernului nu a scăpat prilejul de a lămuri, într-o declaraţie dată presei, cererea preşedintelui de a-i demite din Guvern pe miniştrii cu dosar penal. În acest sens, Ponta a afirmat că apropoul bătut de Băsescu se referă doar la ministrul Transporturilor, a cărui situaţie este importantă doar pentru şeful statului şi nu pentru UE. „Când Justiţia se va pronunţa în cazul lui Fenechiu, tot atunci voi lua şi o decizie privind statutul acestuia în Guvern. Până atunci nu vreau să facem la fel cum s-a întâmplat cu miniştri care s-au dovedit a fi nevinovaţi, dar care şi-au pierdut posturile de ministru”, a spus Ponta, făcând referire la foştii miniştri Paul Păcuraru, Tudor Chiuariu şi Teodor Atanasiu, care în ciuda prezumţiei de nevinovăţie au fost îndepărtaţi din Guvern de Băsescu, dar achitaţi de instanţe.
TABLELE LUI MOISE În altă ordine de idei, unul dintre marii absenţi de la discursul lui Băsescu din Parlament a fost preşedintele Senatului, Crin Antonescu, care a declarat că absenţa sa nu ţine de „muncă sau nemuncă”, ci de un mesaj politic pe care şi-l asumă în raport cu şeful statului, pe care îl consideră nelegitim. De altfel, alături de Antonescu au absentat toţi parlamentarii liberali, care consideră că Băsescu nu mai este un preşedinte legitim al acestei ţări, fapt demonstrat în vara anului trecut, când 7,4 milioane de români au votat pentru demiterea sa. „Traian Băsescu este doar rămas în funcţie printr-o decizie administrativă, în ciuda voinţei cetăţenilor exprimată la urne”, a spus liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, care a adăugat că discursul susţinut de Băsescu a fost ca ”un fel de tablele lui Moise, pe care le ştie toată lumea”.