Şeful statului Traian Băsescu a declarat, ieri, la dezbaterea pe marginea noii legi a educaţiei: „V-aş ruga să observaţi o afirmaţie făcută de unul din statele importante din UE şi care începe să demonteze un mit al medicilor pregătiţi în universităţile româneşti. Este vorba de afirmaţiile venite din Franţa care spun negru pe alb că medicii români sunt slab pregătiţi. De altfel, o comisie prezidenţială care evalua sistemul de sănătate din România arată că rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40% în sistemul de sănătate românesc şi este un efect al sistemului de educaţie”.
“ADICĂ UNUI OM CARE ARE O BOALĂ I SE PRESCRIE REŢETĂ PENTRU ALTĂ BOALĂ, UN OM CARE NU TREBUIE OPERAT E OPERAT, DECI PE AICI SE ÎNVÂRTE CALITATEA ÎNTR-O ZONĂ EXTREM DE SENSIBILĂ A VIEŢII DE ZI CU ZI A CETĂŢENILOR”, a declarat şeful statului
ÎN REPLICĂ. La o asemenea declaraţie a şefului statului, reacţiile nu au întârziat să apară. Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasilie Astărăstoae, spune că rata de 40% erori de diagnostic la care a făcut referire preşedintele, nu este reală şi că nu cunoaşte documente şi studii care ar putea prezenta o asemenea rată de eroare. Reprezentantul medicilor a adăugat că e posibil ca preşedintele să aibă alte documente şi statistici. „Eu cunosc raportările Institutului Naţional de Diagnostic, potrivit cărora concordanţa între diagnosticul de trimitere, cel de internare şi cel de externare este de peste 90%, ceea ce înseamnă că această eroare de diagnostic poate fi în România sub 10%”, a declarat preşedintele CMR, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.
FALIMENTAREA SISTEMULUI. Nici preşedintele CMR, filiala Constanţa, dr. Gabriela Dascăl, nu este de acord cu spusele şefului statului. Ea spune că, de exemplu, la Constanţa, 80% din reclamaţiile aduse la adresa medicilor sunt nefondate, iar cele mai multe fac referire la atitudinea medicilor, nicidecum la calitatea actului medical. “Pentru a avea un sistem sanitar eficient avem nevoie de legi coerente, pertinente, simple, uşor aplicabile, nu de legi stufoase care să se bată cap în cap. A impune un anumit sistem, ca de exemplu cel cu programările la tratamente, presupune ca ţara să fie pregătită, or acest lucru nu se întâmplă. Ce va face bolnavul care vine de la distanţe îndepărtate? Poţi să-l trimiţi acasă pentru că nu s-a programat?”, a declarat preşedintele CMR, filiala Constanţa. Totodată, ea crede că toate măsurile ce au fost luate până acum nu fac altceva decât să înrăutăţească situaţia. “Sistemul va falimenta în câteva luni dacă se merge în această direcţie”, a mai declarat dr. Gabriela Dascăl.
PSD REACŢIONEAZĂ CATEGORIC. Deputaţii PSD Florian Popa, Nicolae Bănicioiu, Rodica Nassar, Sonia Draghici, Lucreţia Roşca şi Ion Burnei critică tranşant afirmaţiile preşedintelui. Băsescu denigrează un segment întreg de activitate doar din raţiuni politice. În primul rând, preşedintele foloseşte un termen peiorativ şi este clar că nu cunoaşte nimic despre domeniul la care face referire, susţin semnatarii. Ei amintesc că “rateu” este un termen folosit în tehnică, în medicină se foloseşte termenul de indice de concordanţă diagnostică. “De multe ori, diagnosticul de trimitere şi de internare nu concordă cu cel de externare, iar acest lucru este firesc, deoarece intervin factori ce ţin de boli asociate, forme tipice sau atipice de boală, tehnici de diagnostic sau interacţiuni medicamentoase. De aceea, în indicatorii de performanţă ai unităţilor medicale se permite un grad de până la 60 % a indicelui de concordanţă. Probabil că, din dorinţa de a nu da un rateu, preşedintele a apelat la servicii medicale din străinătate pentru o boala perfect curabilă în România. Nu este etic să facă asemenea aprecieri, în condiţiile în care nu a dat credit sistemului nici înainte de evaluarea întocmită de comisia prezidenţială”, se arată în comunicat.
LĂUDAŢI DE FRANCEZI. În ciuda tuturor declaraţiilor, studenţii medicinişti constănţeni sunt tot mai apreciaţi de francezi. Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii “Ovidius” Constanţa, prof. univ. dr. Petru Bordei, a declarat că studenţii noştri care sunt la schimb de experienţă în Franţa, sunt foarte bine notaţi acolo. “Mulţi studenţi au plecat în Franţa la schimb de experienţă, au rămas acolo să lucreze şi sunt foarte apreciaţi”, a spus decanul. De altfel, chiar decanul Facultăţii din Constanţa, prof. univ. dr. Bordei a primit unul dintre cele două premii importante acordate în Franţa, în cadrul Congresului Naţional de Anatomie, la care au participat reprezentanţi din opt ţări. “Nu mă aşteptam să câştig. Este o recunoaştere foarte importantă pentru mine”, a declarat decanul, recent premiat de francezi.
REGRETELE PREŞEDINTELUI. La scurt timp după declaraţia făcută în mod public şi la scurt timp după reacţiile apărute în urma denigrării medicilor din România, reacţii venite atât din partea reprezentanţilor medicilor cât şi din partea politicienilor, preşedintele României, Traian Băsescu, regretă neclarităţile (!?) rezultate în urma discursului şi vine cu noi declaraţii. După ce şeful statului a aruncat cu noroi în medicii români, mai mult sau mai puţin indirect acuzându-i de incompetenţă, vezi declaraţia de mai sus prin care “…un pacient care nu trebuie operat e operat etc..”, şeful statului trimite regrete medicilor. “Preşedintele a plecat de la concluziile Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice din România, care arată că ţara noastră se află pe primul loc în interiorul UE în ceea ce priveşte decesele evitabile (decese care prin acţiunea medicală, de regulă sunt evitate în celelalte ţări membre UE)”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. În România, potrivit documentului menţionat, multe afecţiuni care sunt tratate în cadrul spitalelor ar putea fi soluţionate la nivelul asistenţei primare sau în ambulator. “Astfel, în document se precizează că până la 57% din cazurile tratate în spital ar trebui tratate în afara acestuia conform practicii europene”, se arată în material. Reprezentanţii preşedinţiei spun că şeful statului nu a dorit să minimalizeze eforturile extraordinare depuse de medicii români în locurile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.