NUME DE COD „BĂSESCU“ În mijlocul crizei, când niciun român nu se mai apropia de bănci pentru un amărât de credit, fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a reuşit să obţină un credit de un milion de euro (!!!) în doar o săptămână (!!!), de la o bancă de stat - CEC (pe persoană fizică), pentru achiziţia deja celebrelor terenuri de la Nana. Din cercetările privind modul în care s-a obţinut - suspect de repede - acest credit imens, a reieşit că preşedintele Băsescu, tăticul respectivei, a intervenit la Radu Gheţea, directorul CEC, pe care apoi îl apăra în faţa ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, ameninţându-l pe acesta din urmă ca să nu-l dea afară pe Gheţea. La fel de suspect este şi modul în care tânăra notară, abia intrată pe piaţă, a reuşit să încheie toate (ABSOLUT toate!) contractele pe care Gazprom le-a întocmit în România cu avantaje materiale pe care 80% din populaţia României nu ar putea să le obţină într-o viaţă. Randamentul dincolo de limitele firescului pe care fiica preşedintelui l-a dat a adus-o în atenţia publică.
PONTA DESPRE CAZUL NANA: „CEEA CE AU GĂSIT ACOLO ESTE ÎNGROZITOR DIN PUNCT DE VEDERE LEGAL”
NEREGULI CRASE Revenind la cazul Nana, temă care a făcut să curgă multă cerneală, raportul Corpului de Control al premierului dezvăluie nereguli înfiorătoare. Guvernul a anunţat că va sesiza Parchetul în cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana (judeţul Călăraşi), arătând că numeroase astfel de operaţiuni din anii anteriori prezintă nereguli (retrocedări abuzive) şi că, în septembrie 2013, un teren a fost vândut unei „persoane fizice“ de către o firmă declarată inactivă. Concluziile sunt prezentate în raportul Corpului de Control al premierului, care a efectuat un control la Primăria Nana având ca obiect verificarea respectării prevederilor legale în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în extravilanul comunei. Potrivit acestora, în perioada 2006-2007, la Primăria Nana au fost înregistrate mai multe contracte de arendare încheiate, în calitate de arendatori, de către persoane care nu aveau calitatea de deţinători legali ai terenurilor agricole ce au făcut obiectul contractelor. Acestea au fost încheiate de arendatori, menţionându-se că sunt titulari ai dreptului de proprietate, în condiţiile în care titlurile de proprietate au fost emise ulterior încheierii contractelor de arendare. La momentul încheierii contractelor de arendare, terenurile agricole, obiect al acestor contracte, făceau parte fie din domeniul privat al statului şi administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, fie din domeniul privat al comunei, respectiv din rezerva Comisiei locale. În anul 2009, terenurile agricole care au făcut obiectul arendării, în condiţii nelegale, au fost cumpărate de societatea Berfrige de la mai multe persoane fizice, iar ulterior, în calitate de proprietar, societatea a încheiat contracte de arendare cu societatea Amygo MT, reprezentată de Simona-Alina Preda (referent în cadrul Primăriei Nana şi fiica secretarului unităţii administrativ-teritoriale), contractele având ca obiect tocmai aceste terenuri arabile extravilane.
Pe scurt, Ponta a declarat că la Nana este „un şir lung de retrocedări ilegale cu beneficiar final Băsescu”. De cealaltă parte, Băsescu a cerut procurorilor să ancheteze tot, inclusiv pe el, în acest caz. Sperăm ca procurorii să îndrăznească...