Băsescu cere ajutorul magistraţilor CC pentru a ajunge la Bruxelles

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După ce i-a decorat în urmă cu câteva zile

Băsescu cere ajutorul magistraţilor CC pentru a ajunge la Bruxelles

Politică 26 Iunie 2012 / 00:00 347 accesări

ÎNTRE “PENIBIL” ŞI ”DECISIV” În ultimii ani, Curtea Constituţională (CC) a ajuns, dintr-o instituţie de care auzeam de două-trei ori pe an, un soi de arbitru principal al societăţii şi politicii româneşti, rol pentru care nici măcar judecătorii constituţionali nu erau pregătiţi. Aşa s-a ajuns ca această instituţie să creeze prevederi constituţionale, să ia hotărâri de oportunitate sau să traseze raporturi între instituţii fundamentale ale statului. Vorba lui Mugur Isărescu: “CC mai are să declare neconstituţională şi legea gravitaţiei!”. Cu ceva timp în urmă, acest ultim bastion al statului de drept a fost catalogat de şeful statului drept “penibil”. Acum, acelaşi preşedinte Traian Băsescu sesizează CC cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European (CoE), sesizarea urmând să fie discutată mâine. Acelaşi Băsescu i-a trimis, săptămâna trecută, lui Victor Ponta o scrisoare prin care îi atrăgea atenţia premierului că participarea la CoE fără mandat din partea lui echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui. Imediat, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a atras atenţia că dacă preşedintele va da naştere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta \"ar însemna o tranşare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuţie despre suspendare\".

SOLUŢIA: MODIFICAREA CONSTITUŢIEI De fapt, cel cu care se războieşte preşedintele este prim-ministrul Victor Ponta care consideră că, date fiind subiectele aflate pe ordinea de zi a CoE, el ar trebui să fie cel ce reprezintă ţara la consiliu. Ponta a arătat că motivul pentru care s-a adresat Parlamentului privind reprezentarea la Bruxelles a constat în dorinţa de a nu crea senzaţia că există un conflict preşedinte-premier, el precizând că Legislativul poate să-l demită pe el sau să-l suspende pe preşedinte, \"la o adică\". Premierul consideră că diferendul reclamat de Băsescu la CC este, de fapt, între Preşedinţie şi Parlament, iar judecătorii Curţii pot doar constata existenţa unui conflict care nu poate fi însă soluţionat decât prin modificarea Constituţiei. De cealaltă parte, pedeliştii au ţinut să le atragă atenţia jurnaliştilor că lucrurile sunt clare “ca lumina zilei”: cel care trebuie să fie prezent la CoE este preşedintele ţării! Cum altfel?

REACŢII Social-democraţii speră ca CC “să nu-şi depăşească atribuţiile”, atunci când va lua o decizie. Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Greblă, a arătat că CC nu se poate pronunţa asupra constituţionalităţii unei declaraţii a Parlamentului: „Băsescu greşeşte solicitând arbitrajul CC. Conflictele interinstituţionale se rezolvă prin dialog”. Greblă aminteşte că, recent, preşedintele a decorat judecătorii în exerciţiu ai CC şi asta în condiţiile în care nu erau singurii care au avut contribuţii în CC. Dar... Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a caracterizat sesizarea lui Băsescu drept “o exagerare”, considerând că preşedintele „are un comportament infantil”. Fostul şef de stat, Ion Iliescu, a fost însă mai drastic: “Dacă Traian Băsescu trăia la marginea societăţii, într-o mahala, comportamentul lui putea fi înţeles, dar, atunci când el ocupă funcţia supremă în stat, este firesc ca problema suspendării să fie repusă pe tapet, în cadrul USL”. Încheiem amintind că cea mai mare calitate a oamenilor politici este de a evita conflictele...



12