Intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a schimba după bunu-i plac Constituţia României, printre schimbări numărându-se şi reducerea atribuţiilor Curţii Constituţionale Române (CCR), a fost aspru „pedepsită” de magistraţii Curţii, care i-au transmis şefului statului să-şi ia proiectul şi să-l refacă pentru că actul propus de el este prost făcut, adică neconstituţional. După ce au fost verificate toate articolele din proiectul de revizuire a Constituţiei, CCR a decis că există articole care conţin elemente de neconstituţionalitate, unul dintre ele fiind cel referitor la caracterul licit al averii. Oficiali ai Curţii au precizat că este vorba despre articolul 44 din proiectul de revizuire a Constituţiei, alin. 8, potrivit căruia fiecare cetăţean va fi obligat să dovedească faptul că averea a fost dobândită în mod legal. Astfel, în privinţa dreptului la proprietate privată, articolul 44 se modifică la alineatul (8), astfel încât acesta prevede în continuare că „averea dobândită licit nu poate fi confiscată”. În schimb, se elimină menţiunea actuală, potrivit căreia „caracterul licit al dobândirii se prezumă”.
EXCEPTAREA GUVERNULUI DE LA CONTROLUL JUDECĂTORESC, NECONSTITUŢIONALĂ
Curtea Constituţională a României a considerat ca fiind neconstituţional şi articolul care elimină actele care privesc politicile fiscale şi bugetare ale Guvernului de la controlul judecătoresc, deoarece suprimă liberul acces la justiţie. Totodată, judecătorii CCR au hotărât, tot cu majoritate de voturi, că reducerea numărului de magistraţi din CSM de la 14 la 10 este neconstituţională, precum şi mărirea numărului de reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliu de la doi la şase. De asemenea, este neconstituţional şi alineatul 3 al articolului 133, care prevede că preşedintele CSM poate fi ales şi din rândul reprezentanţilor societăţii civile. Judecătorii CCR au considerat că toate aceste prevederi au ca efect încălcarea independenţei justiţiei, în contradicţie cu dispoziţiile art.152 alin.(1) din Constituţie.
ELIMINAREA IMUNITĂŢII DEMNITARILOR, NECONSTITUŢIONALĂ
O altă prevedere care a „sărit” în ochii celor de la CCR a fost şi cea prin care Băsescu propunea eliminarea obligativităţii avizului dat de Legislativ pentru reţinerea, arestarea şi percheziţionarea unui parlamentar, adică eliminarea imunităţii, intenţii pe care cei de la CCR le-au considerat, de asemenea, neconstituţionale, „deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupă o demnitate publică, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie”. O altă prevedere declarată neconstituţională a fost şi cea prin care preşedintele propunea scoaterea din Constituţie a articolului care instituia răspunderea penală a miniştrilor pentru ceea ce au făcut în timpul mandatului. Traian Băsescu a declarat, pe 1 iunie, că estimează că va trimite noul proiect de Constituţie Parlamentului undeva între 20 şi 30 iunie şi a afirmat că este dispus să meargă să prezinte Legislativului textul în a treia decadă a lunii iunie. Numai că socotelile de acasă ale preşedintelui nu s-au potrivit cu cele ale Curţii Constituţionale.
CONSTITUŢIE ÎN OGLINDĂ CU CEA A UNGARIEI
Varianta cărţii de căpătâi a României pe care preşedintele Traian Băsescu a propus-o nu a fost văzută cu ochi buni nici de o parte a clasei politice. Mai exact, Opoziţia acuză faptul că modelul de Constituţie a preşedintelui are multe similitudini cu cea a Ungariei. Unul dintre cei careau constatat aceste „coincidenţe” este europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, care a declarat, vineri, că propunerile lui Traian Băsescu de modificare a Constituţiei sunt asemănătoare cu noua Constituţie a Ungariei, care a produs „îngrijorare” în Parlamentul European. El s-a referit la eventualitatea înfiinţării unui Consiliu Fiscal, la reducerea competenţelor Curţii Constituţionale, precum şi la modul „nedemocratic” al preşedintelui Băsescu de a propune amendarea Constituţiei. „Traian Băsescu propune, în spirit autoritar, o nouă Constituţie, pentru a-şi eterniza puterea, prin crearea unor instituţii paraconstituţionale. Băsescu este inspirat de acelaşi apetit dictatorial ca Viktor Orban”, a spus Boştinaru. Europarlamentarul social democrat a afirmat că este convins că Parlamentul European va adopta în iulie o rezoluţie prin care va solicita Ungariei amendarea noii Constituţii. El a invocat un raport al Comisiei de la Veneţia asupra Constituţiei statului vecin, în care se atrage atenţia că textul încalcă principiul suveranităţii, principiul transteritorialităţii şi poate crea chiar „tensiuni” interetnice cu statele vecine.