Băsescu, din nou în operaţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Băsescu, din nou în operaţie

Eveniment 08 Septembrie 2007 / 00:00 751 accesări

Preşedintele Traian Băsescu a fost diagnosticat, în iunie, la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, cu un nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept şi s-a internat, vineri seară, în acelaşi spital, urmînd a fi operat în această dimineaţă. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, preşedintele a fost supus unor investigaţii suplimentare (analize de laborator, ecografie la nivelul glandei tiroide, scintigrafie tiroidiană, computer tomografic), fiind stabilit diagnosticul de “guşă polinodulară fără manifestări clinice de tireotoxicoză”. Investigaţiile au confirmat că nu este vorba de o situaţie gravă, care să necesite o intervenţie chirurgicală de urgenţă, aceasta fiind programată la o dată ulterioară, menţionează Administraţia Prezidenţială. Potrivit aceluiaşi comunicat, şeful statului a urmat o pregătire pre-operatorie cu medicamente. Intervenţia chirurgicală la tiroidă presupune anestezie, iar comisia medicală de specialitate care o va efectua a fost deja stabilită, fiind alcătuită din medici de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, Institutul Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon şi Spitalului Clinic Sf. Ioan. Echipa de medici specialişti estimează că intervenţia va dura circa o oră. Aseară, la intrarea în curtea spitalului, Băsescu, aflat în maşină, le-a declarat ziariştilor prezenţi că nu are emoţii şi că, \"evident\", are încredere în medicii români, precizînd că se simte bine.

Intervenţia chirurgicală la care va fi supus preşedintele Băsescu nu este banală şi poate prezenta riscuri majore doar dacă pacientul are probleme cu inima, a declarat prof. dr. Ileana Marinescu, de la Institutul de Endocrinologie, \"I.C. Parhon\". Nodulul autonom la nivelul lobului tiroidian pentru care va fi operat preşedintele este o formă tumorală care a scăpat de sub controlul hormonal din hipofiză şi, dacă nu este tratat, poate duce la hipertiroidie, potrivit prof. Marinescu. \"După extirpare, se face în mod obligatoriu biopsia. Diagnosticul de cancer se pune după examenul microscopic, dar, de cele mai multe ori, rezultatul este benign\", a mai spus Marinescu. Alţi medici specialişti în endocrinologie au declarat că eşecul unei intervenţii chirurgicale asupra glandei tiroide poate determina, în cazul secţionării coardelor vocale, pierderea glasului, iar al sacrificării glandelor paratiroide, spasmofilie sau tetanie.

Potrivit unor surse de la Cotroceni, Băsescu consideră că nu este necesar să-şi delege atribuţiile în perioada în care se va afla sub anestezie, întrucît problema interimatului se pune atunci cînd trebuie luată o decizie ce nu suportă amînare. Interimatul funcţiei de preşedinte poate fi asigurat, cît timp Traian Băsescu se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita funcţia, în ordine, de către preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, sau de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.



12