SUPĂRARE Fuziunea dintre PNL și PDL este ca Fata Morgana. Când e palpabilă, când e aievea. În principal, neînțelegerile privind unificarea celor două partide sunt legate de numele viitoarei formațiuni. Pe de o parte, liberalii se țin bățoși și spun că unificarea se va realiza doar dacă viitorul partid se va numi tot PNL. De partea cealaltă, democrat liberalii nici nu concep să fie vioara a doua într-o viitoare construcție și spun că trăiesc cu senzația că liberalii vor fuziune prin absorbție. Plecând de la aceste aspecte, în ultimele zile, între liberali și democrat liberali au apărut o serie de dispute, ajungându-se până la faza în care au fost la un pas să spună: stop joc! În timp ce PNL și PDL se ceartă pentru ”numele copilului”, în viitoarea familie de dreapta își vâră nasul și alții. Este vorba de președintele Traian Băsescu și PMP, care plâng de mila dreptei, atacând la baionetă PNL și PDL pentru ideea lor de a fuziona. Probabil, Băsescu și supușii săi de la PMP sunt deranjați de faptul că nu sunt băgați în seamă în această construcție. Cel mai dur mesaj a venit de la șeful statului, care, în stilu-i caracteristic, i-a atacat atât pe liberali, cât și pe democrat liberali. El a declarat, ieri, că este nevoie de unificarea dreptei pentru câştigarea alegerilor prezidențiale, dar că PNL trebuie să regrete public suspendarea sa în 2012. Preşedintele a spus că, atunci, a fost ”susţinut de oportunişti (referindu-se la PDL), care au profitat de evenimente pentru a se afirma ca apărători ai statului de drept, dar care astăzi sunt în banca compromisului murdar, exact cu cei care au dat lovitura de stat”.
ȘI CU PMP CUM RĂMÂNE? De fapt, supărarea chiriașului de la Cotroceni a plecat de la faptul că PMP nu a fost băgat în seamă în parteneriatul dintre PNL și PDL. ”PMP a fost eliminat de epavele din PNL şi PDL”, le-a spus Băsescu liderilor PMP la o dezbatere a Fundaţiei Mişcarea Populară, organizată pentru a marca doi ani de la suspendarea şefului statului, în 2012. Cu același tupeu au vorbit și liderii PMP despre fuziunea dintre PNL și PDL. Adică aceiași lideri de dreapta care au rupt atât PNL, în 2007, cât și PDL, în 2013, când șeful statului s-a supărat că Elena Udrea nu a fost aleasă președinte al PDL. Atacul din partea PMP a venit chiar de la șefa PMP, Elena Udrea. Ea a afirmat că ”PNL și PDL au decis să nu semneze în favoarea unei comisii de anchetă parlamentară care să verifice cum a pus Dan Voiculescu mâna pe 2.600 de hectare de teren agricol în Giurgiu“. În acest context, liderul PMP a precizat că nu poate trage decât două concluzii: că ”PMP este singurul partid veritabil de opoziție din România” și că ”Blaga și Iohannis sunt doi lideri politici slabi”.
REACȚIE Atacurile lui Traian Băsescu și ale Elenei Udrea nu au rămas netaxate de președintele PDL, Vasile Blaga. În cazul lui Băsescu, „buldogul“ a afirmat că înțelege demersurile acestuia de a o sprijini în continuare pe Udrea, căreia i-a făcut și partid. ”Dacă noi nu am fi fost atacați atât de dur și în campania electorală pentru europarlamentare, dacă nu s-ar fi rupt bucăți din partid, îi garantez președintelui că PDL ar fi fost de departe principala forță politică de centru-dreapta din România”, a spus Blaga. Dacă, în cazul lui Băsescu, declarațiile liderului PDL au fost ”cu perdea”, probabil de frica apariției unor dosare, pe Udrea a dat-o de pământ. Blaga a declarat că președinta PMP este ipocrită și că așa este ea născută. ”Udrea a vrut să se bage în seamă, asta a făcut, atacând din nou PDL”, a declarat Blaga, precizând că nu există vreo șansă de colaborare între PDL și PMP.