Băsescu, huiduit la Ziua Marinei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Băsescu, huiduit la Ziua Marinei

Eveniment 16 August 2010 / 00:00 3167 accesări

SĂRBĂTOARE TRISTĂ. Ziua Marinei, sub semnul sărăciei la a 108-a ediţie! Manifestările prilejuite duminică de cea mai importantă sărbătoare estivală a Constanţei au fost mai modeste decât în anii trecuţi şi s-au încheiat mai rapid. Având în vedere subfinanţarea cronică a sistemului, nu a mai mirat pe nimeni faptul că, la capitolul tehnică militară, noutăţile sunt nesemnificative. Asta deşi preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre întărirea capacităţii de luptă a Forţelor Navale Române, care trebuie să se alinieze la standardele NATO. Cuvinte şi doar atât, pentru că, în realitate, militarii români sunt nevoiţi să folosească în continuare aceleaşi nave depăşite, aceleaşi echipamente şi arme învechite. A fost o sărbătoare tristă, umbrită de tragedia aviatică de la Tuzla, în urma căreia 12 militari au murit. A fost o sărbătoare tristă pentru că militarii, care, ieri, s-au comportat admirabil pe parcursul demonstraţiilor susţinute în faţa Comandamentului Flotei, vor primi salarii diminuate cu 25%, începând cu această lună, de la statul pentru care îşi riscă vieţile în fiecare zi. A fost o sărbătoare tristă pentru că Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au declarat, în repetate rânduri, de-a lungul timpului, că pensiile militarilor fac parte din categoria „pensiilor nesimţite”, jignind uniforma militară.

OMAGIU. Manifestările din faţa Comandamentului Flotei au debutat în jurul orelor 10.00, cu ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz, timp în care au fost trase 21 de salve de tun. Contraamiralul dr. Aurel Popa, şeful Statului Major al Forţelor Navale, a rostit apoi mesajul de deschidere a festivităţilor. După el, a vorbit ministrul Apărării, Gabriel Oprea, care a evocat numele celor 12 militari ce şi-au pierdut viaţa în urma tragediei aviatice de la Tuzla. Unii dintre ei ar fi luat parte la exerciţiile organizate cu prilejul Zilei Marinei. „Suntem încă profund marcaţi de pierderea camarazilor noştri. Este greu să acceptăm dispariţia lor din marea familie a Armatei României. Cu sufletele îndurerate le aducem un omagiu cu prilejul Zilei Marinei! Dumnezeu să-i odihnească! În momentele grele, românii se uită la instituţiile fundamentale ale statului, căutând sprijin şi îndrumare. Armata este prima dintre aceste instituţii. Ea poate şi trebuie să inspire curaj şi încredere. Forţele militare au dat şi vor da în continuare României adevăraţi patrioţi, oameni capabili să pună interesul general în faţa celui personal”, a spus ministrul Apărării.

BĂSESCU, FLUIERAT ŞI HUIDUIT. După Gabriel Oprea, a venit rândul preşedintelui Traian Băsescu să ia cuvântul. În momentul în care şi-a început discursul, şeful statului a fost huiduit şi fluierat de spectatori, pentru prima dată în istoria vizitelor sale la Constanţa. „Ce să-i transmit preşedintelui? Era mai bine dacă nu venea. Ce caută el aici? Militarii cărora le vorbeşte or să aibă salariile micşorate din cauza lui şi a lui Boc. Şi nu doar ei, toţi bugetarii! Mai bine stătea la Bucureşti”, a declarat Valentin Robu, din Constanţa. „Am venit aici ca să vedem spectacolul, nu pe el. De el ne-am săturat cu toţii!”, a declarat Elena F., de 47 de ani, din Bucureşti. Încercând să facă abstracţie de apostrofările oamenilor, preşedintele a vorbit, din nou, despre semnele ieşirii din criză. „Ştiu că vremurile prin care trecem nu sunt vremuri uşoare. Sunt vremuri generate de criza economică. Semnele redresării au apărut după publicarea cifrelor economice pentru trimestrul II. Reuşim să înregistrăm o uşoară creştere economică, dar avem un drum lung de parcurs. Vom trece peste acest moment cu solidaritate şi decenţă. Militarii Forţelor Navale Române au acceptat sacrificiile generate de criză şi la fel ar trebui să facă fiecare român”, a spus Traian Băsescu. La plecare, şeful statului a coborât treptele Comandamentului şi s-a îndreptat spre mulţimea de pe faleză. Nici aici nu au lipsit apostrofările. „Numai rău aţi făcut până acum în ţara asta!”, i-a strigat o femeie preşedintelui. „Bine ai venit, dar mai bine stăteai acasă”, i-a urat un alt spectator.

EXERCIŢII COMPLEXE. La capătul ceremoniei religioase oficiate de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi de un sobor de preoţi, au început demonstraţiile militare. După defilarea bricului „Mircea” a început primul episod. Două avioane MiG 21 Lancer şi două aeronave IAR 99 Şoim au simulat un atac asupra dispozitivului de nave, care a „ripostat” cu armamentul de artilerie de la bord. Un elicopter Puma Naval 141 a intrat în scenă, zburând la joasă înălţime şi lansând capcane termice pentru a proteja navele de rachetele dirijate prin infraroşu. În continuare a intrat în „scenă” corveta 263 „Viceamiral Eugeniu Roşca”, ce a simulat căutarea, descoperirea şi atacarea unui submarin, folosind torpile şi bombe reactive. A urmat exerciţiul de aprovizionare pe verticală, cu un elicopter Puma Naval, care a transportat o încărcătură la bordul unei nave de suport logistic. Publicul a putut asista apoi la un exerciţiu de apuntare a unui elicopter la bordul fregatei „Regele Ferdinand”. În jurul orelor 11.00, a început, pe mare şi pe faleză, exerciţiul de respingere a incursiunilor navelor de suprafaţă inamice, simultan cu un exerciţiu de desant maritim, publicul putând admira măiestria scafandrilor. La demonstraţiile de ieri au luat parte şi efective ale Poliţiei de Frontieră Constanţa, care au simulat o intervenţie pentru oprirea unei nave ce „transporta” imigranţi. La fel de animată a fost şi esplanada din faţa sediului Comandamentului, unde au avut loc demonstraţii de arte marţiale, jocuri marinăreşti şi, nu în ultimul rând, defilări ale tinerilor, îmbrăcaţi în costume de epocă.



12