Băsescu, învingător înfrânt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Băsescu, învingător înfrânt

Eveniment 29 August 2012 / 00:00 924 accesări

REVENIRE FĂRĂ CUVINTE 52 de zile. Atât a stat Traian Băsescu departe de Palatul Cotroceni. Încercarea parlamentarilor USL de a-l demite pe Băsescu şi votul celor aproximativ 7,5 milioane de români care, la referendum, au spus DA demiterii au fost ignorate de cei şase judecători au Curţii Constituţionale a României (CCR) care au invalidat referendumul. Au fost ignoraţi toţi românii care au protestat şi protestează împotriva revenirii lui Băsescu în funcţie. Pentru judecătorii CCR pare să fie mai importantă o singură persoană decât voinţa milioanelor de români care i-au transmis lui Băsescu să plece. Şi dacă ne gândim la faptul că la referendum cei care au dorit ca Băsescu să plece sunt cu „50% plus 1” mai mulţi decât cei care l-au pus preşedinte în 2009, atunci decizia CCR este cu atât mai controversată. Nici judecătorii şi nici Băsescu nu au ţinut cont de acest lucru, preşedintele întorcându-se la Cotroceni, spune el, învingător. Numai că Băsescu ştie că referendumul nu a fost o victorie, ci poate cea mai usturătoare înfrângere pe care a suferit-o. Acesta este poate şi motivul pentru care şeful statului a revenit la Cotroceni fără cuvinte sau declaraţii de învingător, pentru că cele aproximativ 7,5 milioane de români care au spus DA demiterii la referendum l-au învins.

PROTEST În tot acest timp, românii continuă să nu fie de acord cu decizia CCR, pe care o consideră nedreaptă. Românilor care protestează în stradă, cerând în continuare ca Băsescu să plece, li s-a alăturat, ieri, senatorul PNL Ioan Ghişe, care crede că revenirea lui Băsescu la Cotroceni este o mare nedreptate. El s-a deplasat în faţa Palatului Cotroceni, unde a protestat cu un panou-sendviş pe care scrie “poporul a decis, Băsescu e demis” şi “Poporul român e suveran”. “Suveranitatea poporului nu poate fi exercitată de niciun grup şi nicio persoană în nume propriu. Curtea Constituţională a uzurpat suveranitatea poporului. Protestez ca cetăţean împreună cu alţi oameni. Este un gest simbolic. Noi ne plimbăm la Grădina Botanică, în jurul Palatului Cotroceni, la ora 11.00, cât timp este vreme bună. Când va fi activitate la Parlament, mă voi plimba în jurul Palatului Cotroceni la ora 18.00, timp de 15 minute. Când nu va fi vreme bună, nu merită să ne irosim energiile, nu vrem să răcim”, a declarat Ghişe. Senatorul PNL a adăugat că cei şase judecători ai Curţii care au votat pentru nevalidarea referendumului şi-au depăşit atribuţiile şi că votul românilor nu poate fi anulat de CCR.

PROIECTE DE MODIFICARE A CONSTITUŢIEI Decizia CCR a dovedit că România are acum o problemă de ordin legislativ. Faptul că USL a acceptat decizia judecătorilor, pentru că aşa spune legea, nu înseamnă că legea este bună sau că USL nu se va concentra ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Liderul deputaţilor PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat că această experienţă tristă pentru USL se va concretiza într-o serie de proiecte de revizuire a Constituţiei. “Cred că este foarte important ca USL să prezinte în campania electorală proiecte de revizuire a Constituţiei astfel gândite încât să împiedice repetarea pe viitor a derapajelor de putere din partea preşedintelui şi încălcările Constituţiei. România şi poporul român au nevoie de certitudinea unei dezvoltări democratice, iar acest lucru nu se poate face decât pe baza votului popular şi prin înlăturarea regimului Băsescu”, a declarat Tăriceanu. Liberalul mai spune că, mai mult ca oricând, USL trebuie să pună în centrul agendei sale politice lupta pentru ca românii să-şi redobândească libertatea, ca ei să redevină stăpâni pe propriul destin, ca statul de drept şi democraţia să fie restaurate.



12