Băsescu îşi numără zilele la Cotroceni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A început procedura de suspendare

Băsescu îşi numără zilele la Cotroceni

Eveniment 05 Iulie 2012 / 00:00 3009 accesări

PROCEDURI Parlamentul României a fost convocat, astăzi, în sesiune extraordinară, de către Birourile Permanente reunite. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, aseară, că Birourile reunite au decis, cu o largă majoritate, ca sesiunea extraordinară să aibă loc în zilele de 5 şi 6 iulie, singurul punct pe ordinea de zi fiind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Practic, astăzi, plenul comun va propune Curţii Constituţionale un termen pentru formularea unui aviz referitor la cererea de suspendare a preşedintelui, menţionând că acesta va fi de \"circa 24 de ore\". Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că procedura de suspendare din funcţie a şefului statului, Traian Băsescu, va continua şi fără avizul Curţii Constituţionale, în situaţia în care aceasta nu-l va elabora în termenul solicitat: „Este un aviz consultativ, nu poate împiedica derularea lucrurilor. Dar eu am convingerea că nu vor fi probleme în această privinţă, iar Curtea se va pronunţa”. Documentul care urmează a fi prezentat astăzi Parlamentului se întinde pe 16 pagini şi prezintă şapte motive principale pentru care Traian Băsescu trebuie suspendat şi are ca principală concluzie faptul că „Băsescu a încercat mereu în ultimii 2 ani să anuleze regimul democratic românesc şi, prin încălcări repetate ale Constituţiei, să îndrepte regimul politic românesc către unul prezidenţial de conducere unipersonală, în care preşedintele decide totul, prin uzurparea atribuţiilor celorlalte instituţii fundamentale. Cel mai important lucru este însă faptul că acţiunile sale nu doar că au fost în afara Constituţiei şi au fost lipsite de legitimitate democratică, dar au şi avut drept consecinţă scăderea nivelului de trai al populaţiei şi aruncarea ţării într-o criză economică profundă şi prelungită. Până în prezent, preşedintele nu a răspuns din punct de vedere politic pentru aceste fapte. De aceea, considerăm că un referendum prin care românii să aibă posibilitatea de a se pronunţa asupra continuării mandatului lui Traian Băsescu este imperios necesar”.

REPLICA PDL - UN PROTEST Vizibil surprinşi de valul de acţiuni întreprinse de USL, pedeliştii nu au reuşit decât să încerce organizarea, pentru astăzi, a unui miting de protest, chemând la revoltă românii cărora taman ei le-au tăiat salarii, pensii, demnitate etc... Probabil că PDL speră în ultimul ceas să revină în politică prin provocarea unor mişcări sociale de genul celei din ianuarie, care a dus la căderea Guvernelor PDL. E greu de crezut că persoanele care au suportat frigul astă iarnă pentru a protesta împotriva PDL vor răspunde chemării portocaliilor la revoltă pe caniculă. Conform procedurilor parlamentare, preşedintelui României i-a fost comunicat aseară documentul care stă la baza demersului de suspendare. Băsescu are posibilitatea să participe la lucrările Parlamentului, fiind liber să intervină în dezbateri ori de câte ori doreşte. Dacă iniţiativa va avea succes, românii urmează să fie chemaţi la referendum pentru a spune dacă vor sau nu destituirea şefului statului. Este a doua oară când se iniţiază procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu din funcţie. Precedenta suspendare a avut loc în timpul primului mandat de şef al statului, în anul 2007. Revenind la schimbarea conducerilor celor două camere ale Parlamentului, deciziile adoptate de Legislativ au fost publicate ieri în Monitorul Oficial, iar Curtea Constituţională a anunţat că va judeca în 10 iunie contestaţiile pedeliştilor împotriva revocării din funcţie a lui Vasile Blaga şi a Robertei Anastase.

ŞAPTE MOTIVE PENTRU SUSPENDARE

1. Preşedintele a uzurpat rolul primului ministru şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului

2. Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie

3. Preşedintele a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei.

4. Preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală.

5. Preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le „vizite” înaintea unor decizii importante.

6. Preşedintele a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate.

7. Preşedintele a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative, atunci când declară că nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formaţiune politică va obţine majoritatea absolută în Parlament.

Calculul voturilor

USL dispune în prezent de 212 voturi, din cele 216 necesare pentru suspendare. Nu a fost contabilizat la USL Mircea Geoană, care este neafiliat, dar care ar putea să se ralieze şi el fostului său partid. De la 213 voturi până la cele 216 necesare, drumul nu mai este lung de vreme ce sunt aşteptaţi să voteze alături de USL pentru suspendare şi din deputaţii neafiliaţi, ai UNPR, ai minorităţilor şi ai UDMR.



12