Băsescu, la judecata de acum

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hai la referendum!

Băsescu, la judecata de acum

Eveniment 28 Iulie 2012 / 00:00 2713 accesări

ÎNDEMNUL PREŞEDINTELUI INTERIMAR Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a mulţumit, vineri, tuturor organizatorilor care s-au ocupat de campania pentru acest referendum şi a ţinut să precizeze că România nu este cu nimic mai prejos faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană. “Deşi a fost o campanie intensă pentru referendum, aceasta s-a desfăşurat în termeni normali din punct de vedere democratic. Aş dori să mulţumesc tuturor organizatorilor şi forţelor de ordine care au concurat la păstrarea unui cadru legal, civilizat, democratic al tuturor manifestaţiilor publice”, a declarat Antonescu profitând de moment pentru a le aminti românilor că dreptul de vot este unul dintre cele mai importante drepturi, el garantând toate celelalte drepturi constituţionale. Crin Antonescu le-a transmis tuturor cetăţenilor români, aflaţi în ţară sau în străinătate, că scopul acestui referendum este de a afla care este voinţa naţională, iar acest drept de vot dat de democraţie nu poate fi irosit sau neglijat.

DATELE REFERENDUMULUI Conform datelor oficiale, la nivel naţional sunt aşteptaţi la urne, pentru a-şi exprima opţiunea în privinţa demiterii preşedintelui suspendat Traian Băsescu, 18.292.514 alegători, în acest sens fiind organizate 18.548 de secţii de votare, dintre care 18.242 în ţară (566 numai în judeţul Constanţa) şi 306 în străinătate. Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin “da” sau “nu” la întrebarea înscrisă pe buletinul de vot: “Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”. Destituirea este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor care s-au prezentat la urne, însă pentru a fi validat referendumul, la scrutinul din 29 iulie trebuie să se prezinte jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor, în intervalul orar 07,00 - 23,00 în care sunt deschise secţiile de votare.

PUTEM VOTA ORIUNDE DACĂ NU SUNTEM ÎN LOCALITATEA DE DOMICILIU Alegătorii aflaţi în ziua referendumului în ţară, în localitatea unde îşi au domiciliul, votează la secţia unde au fost arondaţi, unde sunt înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente, iar cei care sunt în altă localitate îşi exercită dreptul constituţional la orice secţie, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare. Potrivit Biroului Electoral Central, în străinătate, cetăţenii cu drept de vot pot să-şi exprime opţiunea la orice secţie de votare, fiind înscrişi pe listele electorale suplimentare. În ţară, alegătorii votează numai în baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorii sau a buletinului de identitate. Cetăţenii români cu domiciliul în România nu pot vota la una din secţiile din ţară pe baza paşaportului, iar cei cu domiciliul în străinătate pot vota în ţară şi în baza paşaportului simplu, cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate. În străinătate, alegătorii votează în baza paşaportului simplu, a paşaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau a cărţii de identitate. Elevii din şcolile militare votează în baza carnetului de serviciu militar.

TELVERDE PENTRU A SESIZA ILEGALITĂŢILE Asociaţia Pro Democraţia va asigura monitorizarea corectitudinii referendumului şi face apel la toţi cetăţenii, organizaţiile şi instituţiile publice să susţină acest demers prin respectarea legislaţiei şi a normelor civice. În plus, Asociaţia Pro Democraţia pune la dispoziţia cetăţenilor linia Telverde cu acces gratuit 0800.070.100, care va funcţiona sâmbătă între orele 8 şi 20 şi duminică între 7 şi 23 şi care va permite celor interesaţi să solicite informaţii referitoare la modul de desfăşurare a referendumului, dar mai ales să raporteze fraude şi nereguli. Serviciul poate fi accesat la nivel naţional din reţelele Romtelecom, Orange, Vodafone şi Cosmote. Pe lângă ONG-uri, la buna desfăşurare a scrutinului veghează aproximativ 33.000 cadre, dintre care aproape 15.500 poliţişti, 7.000 jandarmi, 3.000 poliţişti de frontieră, 6.500 lucrători pentru situaţii de urgenţă, 1.000 de lucrători din cadrul altor structuri ale Ministerului.



12