Băsescu, oripilat de propria-i "Justiție independentă"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Coșmarul din cealaltă parte a baricadei

Băsescu, oripilat de propria-i "Justiție independentă"

Eveniment 08 Aprilie 2015 / 00:00 847 accesări

DEȘTEPTARE La trei luni după încetarea celor mai controversate mandate prezidențiale din România, cele ale lui Traian Băsescu, protagonistul regimului în care demagogia și mitomania au fost ridicate de la nivelul de boală psihică la statutul de politică de stat dă impresia că a schimbat discursul. Luni a trecut brusc, cel puțin la nivel declarativ, de la visul frumos al "Justiției independente" în "statul de drept" băsescian (ce cuvinte frumoase, dar lipsite de sens în România) la coșmarul justițiarilor care folosesc din poziții-cheie sistemul creat în anii de domnie ai președintelui-jucător. Nu e nimeni îndeajuns de naiv încât să creadă că Băsescu este acum cu adevărat surprins după ce și-a văzut sistemul justițiar în acțiune din cealaltă parte a baricadei. Sau că fostul șef de stat a avut nevoie de trei luni pentru a-și reveni din șocul produs de faptul că s-a întors împotriva lui propria armă folosită zece ani, discreționar, împotriva adversarilor politici. Cel mai probabil, atacul lansat luni la adresa mai-marilor din Justiția românească (puși în funcții tot de Băsescu) face parte dintr-un alt joc amenințător pus în scenă de fostul șef de stat.

ASOCIAȚI ȘI SCÂRBE Unde și cum a schimbat macazul fostul președinte? Cadrul: platourile prietenoase pentru el ale B1TV, televiziune de la care și-a trâmbițat de nenumărate ori discursurile caracteristice, bazate pe jumătăți de adevăr. Declarațiile? Pe tot spectrul de atac. De la "magistrații ar trebui să plătească pentru deciziile eronate pe care le iau", trecând prin "moda arestărilor este o pasiune a şefilor, să-şi mai ia un mandat la DNA sau mai ştiu eu unde”, prin "nu îi sun din silă pe Florian Coldea (adjunctul SRI - n.r.), Codruţa Kovesi (șefa DNA - n.r.) şi Livia Stanciu (șefa ICCJ - n.r.) pentru că sunt artizanii acestui mod răvăşit de a a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat" și terminând cu ”moda arestărilor a început după finalul mandatului meu. Au fost exemple şi în trecut de arestări abuzive, dar niciodată nu s-a acţionat cu oarecare sălbăticie, procurorii să-şi pună scalpuri la cingătoare. Au fost şi cazuri în care era nevoie”. Ultima afirmație nefiind nici măcar jumătate de adevăr, ci o minciună de-a dreptul sfruntată. Cu toții ne amintim zăngănitul asurzitor al cătușelor din perioada campaniilor și precampaniilor electorale din ultimul an de mandat. Un exemplu elocvent privind ceea ce "nu s-a întâmplat în mandatul lui Băsescu" este Constanța, unde ambii lideri ai autorităților locale, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, adversari declarați ai fostului șef de stat, sunt hăituiți cu dosare de zece ani, din primul an al Președinției Băsescu. Nu mai amintim de dosare deschise sau puse la păstrare după intervențiile televizate de la ora 18.30 ale "cucului de la Cotroceni". Despre Microsoft, ALRO, Flota și, cel mai recent exemplu, luptele instituționale duse pentru dosarul privind afacerile familiei Băsescu de la Nana. În ce privește trimiterile de acum ale lui Băsescu la "respect pentru cel care nu este condamnat", nu putem să nu ne amintim cum, pe când era președinte, însuși Băsescu îi cataloga drept infractori de drept comun pe cei care erau doar cercetați, fără să se fi emis vreo hotărâre definitivă în ceea ce-i privește.

CARII CU ATITUDINE După atare declarații care seamănă izbitor cu acuzele de abuzuri în Justiție tratate pe larg de o mică parte a mass-media în acești ultimi zece ani, au apărut și reacții virulente, pe tot spectrul societății românești. Jurnalistul Antena 3 Radu Tudor, care de 10 ani critică abuzurile regimului Băsescu, a declarat: "Până mai ieri protagoniștii acestei dispute erau asociaţi, se încurajau, se pupau şi acum constatăm că fac răfuieli publice, pentru că blonda favorită a lui Traian Băsescu este în arest. Este singurul motiv pentru care Traian Băsescu face aceste afirmaţii incredibile şi insuportabile într-un model democratic. Dacă Elena Udrea ar fi fost liberă şi nu ar fi fost cercetată de DNA, nu am fi avut parte de asemenea afirmaţii dureroase. (…) Absolut tot ce spus Antena 3 şi a demonstrat în emisiuni se dovedeşte a fi adevărat şi lucrurile sunt confirmate. Din păcate, există în continuare o complicitate la cel mai înalt nivel pentru protecţia lui Traian Băsescu. Acest război verbal între foşti prieteni şi foşti asociaţi, din punct de vedere politic, este una dintre cele mai ruşinoase pagini ale istoriei acestei ţări. Ce vină are poporul acesta ca să suporte cearta în public între un fost preşedinte şi şefii unor instituţii esenţiale pentru funcţionarea democraţiei?".

STANCIU - INCORUPTIBILĂ, CÂTEODATĂ… O reacție îndoielnică a avut șefa ICCJ, Livia Stanciu, care, în încercarea de a se apăra, a scăpat un porumbel cât "Jusțiția independentă" de mare: „Foarte rar m-aș lăsa intimidată de reacții ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfășoară judecătorul Livia Stanciu". Mare atenție! Dincolo de faptul că Stanciu vorbește despre înălțimea ei la persoana a doua, ca și cum s-ar contempla pe ea însăși, șefa Înaltei Curți ne anunță senină că, "rar", ce-i drept, se lasă intimidată de reacțiile politicienilor. La fel de grav în dialogul public dintre foștii tovarăși de regim este faptul că Băsescu, similar cu gestul degetului dus la nas de Udrea, pare să lanseze amenințări și mesaje către capii Justiției. Trimiterile la "dosarele secrete" care i-au trecut prin mână, coroborate cu "cearșafurile murdare" în care se crede că Băsescu a luat cu el maldăre de documente de la Cotroceni și cu afirmația "dacă mie mi se face un dosar nu e mare lucru, dar dacă i se deschide un dosar unui judecător...", dau senzația că acum se negociază, public, într-un cod știut de "asociații" care în ultimii 10 ani ne-au construit actuala "Justiție independentă". La fel de multe semne de întrebare naște același Băsescu, cel care, ca președinte, apăra ca un "bărbat politic" propria familie în scandalul de la Nana, dar acum pare să nu o mai apere decât pe Udrea. Altfel cum am putea să înțelegem pasul în lateral făcut de Băsescu atunci când a fost întrebat despre dosarele ginerilor săi: "Nu sunt șef de cadre în familie".

ARUNCARE DE TREI PUNCTE O reacție extrem de virulentă a avut față de revelația suspectă a lui Băsescu și eurodeputatul PSD Victor Boştinaru: "Traian Băsescu este un caz de patologie politică ce va rămâne în analele ştiinţei politice europene. În mod malefic sau malign, Băsescu este cu adevărat unic. Nu există un precedent în istorie, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, nu există lider sau şef de stat care să fi făcut ce a făcut Băsescu cu propria ţară. Acest personaj trebuie aruncat la coşul de gunoi al României".

De data asta, CSM nu s-a mai codit să ceară Inspecției Judiciare să verifice dacă declarațiile lui Băsescu sunt de natură să afecteze independența Justiției.

Acuzatorul și judecătorul, parteneriat împotriva naturii

Culmea, una dintre marile problemele ale lui Băsescu este legată de faptul că, la instanță, foarte mulţi inculpați se trezesc în față tot cu un procuror, deși el e în roba de judecător. La fel de aberant este că Înalta Curte e condusă de "un partener de nădejde" al DNA (ceea ce ar crea un dezavantaj pentru acuzat, întrucât judecătorul trebuie să fie echidistant, nu mână în mână cu acuzatorul), iar jumătate din Secția penală a instanței supreme e compusă din foști procurori. Ce surpriză! Cel care a aprobat toate transferurile procurorilor în funcții de judecător, pe care le-a semnat cu mâna lui, a descoperit abia după ce a încheiat mandatul, când apropiații lui au început să fie luați, rând pe rând, în vizorul Justiției independente, că ne aflăm într-o situație incompatibilă cu dreptatea.



12