Băsescu, pus să aleagă: Udrea sau Diaconescu?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Seism previzibil în PMP

Băsescu, pus să aleagă: Udrea sau Diaconescu?

Eveniment 20 August 2014 / 00:00 603 accesări

CINE PE CINE CREDE NAIV? La PMP s-a sunat, ieri, adunarea pentru o şedinţă a Colegiului Naţional. La intrarea în sală, fiecare membru PMP a primit o mapă în care se afla o foaie inscripţionată cu ”lista susţinătorilor pentru alegerea preşedintelui României, Elena-Gabriela Udrea”. Uşi închise, jocuri absconse, boscorodeli, analize şi para-analize, scrâşnete din dinţi, totul finalizat cu desemnarea Elenei Udrea drept candidatul formaţiunii pentru alegerile prezidenţiale din toamnă. Un singur vot a fost exprimat împotriva candidaturii ei, iar acesta i-a aparţinut europarlamentarului Cristian Preda. Dacă Udrea nu se străduia să joace sceneta părerilor de rău pentru Cristian Diaconescu, probabil că momentul schimbării candidatului putea să pară la o adică, măcar pentru o parte a românilor, o mişcare disperată de evitare a unui dezastru. Însă jelania ei nu a făcut decât să dovedească existenţa unui plan bine pus la punct de multă vreme. E drept că sondajele nu îi dădeau mari şanse lui Diaconescu, dar bănuim că Traian Băsescu ştia acest lucru când a semnat primul lista de susţinere. Practic, Diaconescu nici nu a fost candidat. Adică, am fost duşi în eroare. El a fost doar o propunere pentru care PMP a început campania de strângere de semnături (!?!). A fost inspirat Diaconescu atunci când a refuzat să facă parte dintr-un scenariu de genul ”Dragă Stolo...”. E drept că nu are nicio şansă să câştige ca independent, dar măcar a evitat o umilire publică.

O SITUAŢIE INGRATĂ Şedinţa pemepistă nu a fost una liniştită, chitită pe ideologii, sondaje şi planuri electorale, ci una în care vicepreşedintele PMP Cristian Preda (propus primul pe lista pentru europarlamentare chiar de către șeful PMP!) a cerut demiterea Elenei Udrea din funcţia de preşedinte al formaţiunii. Din păcate pentru el, jocurile erau făcute, aşa că propunerea a fost ignorată. Preda a atras atenţia că se va produce o divizare a partidului, dar degeaba: ”S-a produs şi o nefericită ruptură între PMP şi Fundaţia Mişcarea Populară, astfel încât acum suntem în situaţia în care Mişcarea Populară are doi candidaţi, Diaconescu şi Udrea. Din această afacere, Băsescu iese șifonat”. După şedinţă, Udrea a anunţat că şeful campaniei sale va fi Eugen Tomac şi, de astăzi, va începe strângerea de semnături pentru ea. Apoi a mărturisit presei că îi va cere lui Băsescu să o susţină în această ”competiţie grea”.

UN ALEGĂTOR POATE SUSȚINE UN SINGUR CANDIDAT Pentru ca desemnarea Elenei să fie legală din punctul de vedere al statutului partidului, ea trebuia să fie propusă mai întâi de Comitetul Executiv, dar acest lucru a fost ignorat de șefa pemepiștilor. Dar asta nu este singura problemă. Conform art. 4 din Legea nr. 370 din 2004 pentru alegerea preşedintelui României, candidatul PMP nu poate fi susținut tocmai de Băsescu. De ce? Pentru că el și-a oferit deja susținerea pentru candidatura lui Diaconescu pe vremea când acesta era prezidențiabilul PMP. Legea prevede că, odată ce a semnat pentru susținerea unei candidaturi, un alegător nu poate susține alt prezidențiabil. În aceste condiții, Băsescu este obligat, practic, să îl sprijine pe Diaconescu în lupta cu Udrea pentru Cotroceni. Președintele PMP susţine, însă, că orice cetăţean poate semna pentru mai mulţi candidaţi. Probabil că fiecare înțelege ce vrea dintr-o lege. Totodată, Cristian Diaconescu a declarat că nu va intra în competiţie cu PMP și Elena Udrea și a menționat că preşedintele Băsescu va discuta cu cine va considera necesar.

REACŢII Fostul premier Emil Boc, actual membru PDL și membru al Fundației Mișcarea Populară, a anunțat că o va susține pe Elena Udrea la prezidențiale, pentru că aceasta este ”un adversar redutabil, bătăios şi dur la adresa PSD şi a lui Victor Ponta”. Mai mult, Boc le-a spus jurnaliștilor că Udrea are susținerea sa și pentru că a fost cel mai performant ministru. Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu, membru FMP, consideră că mişcările de la vârful PMP îl pun într-o situaţie delicată pe Băsescu. În schimb, premierul Victor Ponta crede că singurul reprezentant al dreptei în campania pentru prezidenţiale este Călin Popescu-Tăriceanu, în timp ce el reprezintă centru-stânga. Ceilalţi candidaţi, respectiv Macovei, Udrea şi Iohannis, îl reprezintă, în opinia sa, pe Băsescu, spune Tăriceanu. Fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu consideră că Elena Udrea ”trimite PMP la periferia politicii româneşti”. ”Toate încercările de unificare a dreptei s-au lovit de opoziția PMP. De fapt PMP s-a născut ca un proiect de persoană. Le atrag atenția că PMP este fundul de sac al unei experiențe ratate”, a spus Ungureanu. În schimb, omul de afaceri Viorel Cataramă, fost lider al PNL, a anunțat, ieri, că se retrage din cursa pentru Președinție și îl susține pe Diaconescu și a făcut apel la Macovei să se alăture acestuia. La rândul său, primarul PSD al municipiului Craiova, Lia-Olguța Vasilescu, i-a scris Elenei Udrea că sabotează șansele ca la Președinția României să vină o femeie: ”Pe tine nu te-au votat NICIODATĂ. În competiții electorale ai ieșit pe locul 2. Iar atunci când au votat femei, cum e cazul meu, ai făcut referendumuri de demitere...”.



12