BĂSESCU, ACELAŞI În ciuda recomandărilor primite de la prietenii americani, care i-au sugerat preşedintelui Băsescu să încerce să coabiteze cu Guvernul Ponta, prima ieşire la rampă a şeful statului, după aproximativ o săptămână de tăcere de la citirea în Parlament a verdictului Curţii Constituţionale, care a invalidat Referendumul de pe 29 iulie, a însemnat şi o reluare a obiceiurilor proaste ale acestuia, acelea de a arunca cu lături în stânga şi în dreapta. În cadrul unei întâlniri cu ambasadorii statelor UE, şeful statului a lansat un atac furibund la adresa actualei majorităţi parlamentare, despre care a spus că a încercat să facă „ţăndări statul de drept”. Ceea ce nu le-a spus Băsescu ambasadorilor este însă că, în spatele acestui „atac” la adresa „statului de drept” stau 7,4 milioane de români, care, pe 29 iulie, i-au spus, prin vot, că nu vor să-i mai vadă chipul pe la Cotroceni. În cadrul pledoariei de 67 de minute, Băsescu şi-a exprimat speranţa că, în curând, va avea la Cotroceni un sistem de comunicare directă cu ambasadele României, pentru a evita situaţii care s-au petrecut în trecut, când mesajele sale nu au fost transmise, şi s-a arătat încrezător că în mandatul lui Corlăţean nu se va întâmpla aşa.
INVITAT LA DIALOG Referitor la doleanţa preşedintelui, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că nu este de acord cu instalarea unui sistem direct de comunicare la Cotroceni cu ambasadele României, solicitare fără precedent, el apreciind totodată că nu este bine ca în politica externă să se vorbească pe două voci. Cât priveşte discursul preşedintelui în faţa diplomaţior, Corlăţean a afirmat că mesajul transmis de către preşedintele Traian Băsescu a fost de politică internă, el susţinând că „viziunile sunt fundamental diferite” şi că îl preocupă „dualitatea” în politica externă între mesajul Guvernului şi cel al Preşedinţiei şi a spus că el nu va refuza un dialog cu Traian Băsescu pe teme importante pentru România.
ÎNVERŞUNARE Mult mai categoric faţă de discursul preşedintelui a fost viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, care a declarat că Băsescu nu a învăţat nimic din lecţia suspendării şi a susţinut că, dacă va continua în acelaşi mod, este un motiv să fie suspendat din nou din funcţie. Întrebat cum comentează afirmaţiile lui Traian Băsescu, care a declarat că a existat un „abuz de putere al unei majorităţi nerezultate din alegeri”, ce a considerat că poate „face ţăndări” statul de drept, Nicolăescu a spus că „lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba”. Pe aceeaşi linie a fost şi preşedintele Organizaţiei Judeţene Constanţa a PNL, Gheorghe Dragomir, care consideră că, prin declaraţiile sale, Băsescu nu are nici cea mai mică intenţie să-şi exercite rolul de mediator, să dialogheze sau să reprezinte interesele României. „Singura preocupare a preşedintelui impostor este răzbunarea şi continuarea luptei înverşunate împotriva USL şi a discursului plin de ură. Când vorbeşte despre instituţiile care apăra statul de drept, preşedintele impostor se referă la instituţiile de forţă - servicii, parchet, DNA. Prin acest discurs, Traian Băsescu a sancţionat încă o dată cele 7,5 milioane de alegători români”, a declarat Gheorghe Dragomir.
INCOERENŢĂ Discursul de ieri al şefului statului a fost taxat şi de secretarul Camerei Deputaţilor, Georgian Pop (PSD), care a declarat că Băsescu „nu mai are coerenţă prea multă” şi că „este foarte plauzibil” ca acesta „mâine să declare altceva”. În fine, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, declară că Traian Băsescu arată că nu a înţeles care a fost mesajul pe care 7,5 milioane de români i l-au transmis la referendumul din 29 iulie, el apreciind că preşedintele „trebuie să îşi dea demisia”.