Băsescu torpilează Justiția

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Băsescu torpilează Justiția

Eveniment 10 Octombrie 2014 / 00:00 467 accesări

SESIZAREA CSM Aproape că nu există ieşire publică în care Traian Băsescu să nu arate cu degetul pe cineva, să dea brânci regulilor democratice, să dea pumni sau palme peste gura celor ce au îndrăznit să-l conteste sau să-i strige în faţă că a încălcat legea. Zilele trecute, pe masa lui de la Cotroceni a ajuns cererea procurorilor anticorupție pentru urmărirea penală a nouă foști miniștri în cazul Microsoft. El a ieșit la televizor pentru a anunța că a dat aviz pozitiv, dar și pentru a spune cine este vinovat, cine nu este sau cine poate deveni inculpat în dosar. Considerând că președintele a făcut publice informații din acest dosar anchetat de procurori, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în unanimitate, să ceară Inspecției Judiciare (IJ) o anchetă. Președintele CSM, Horațiu Dumbravă, atrage atenția că urmărirea penală este confidenţială şi că toţi cei implicaţi în actul de justiţie trebuie să respecte acest lucru. Șeful CSM a spus că va sesiza IJ și în cazul declarațiilor premierului cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, dar și ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roșca Stănescu. Dumbravă doreşte astfel să transmită un avertisment la adresa întregii clase politice, considerând că în această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa Justiției, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată IJ.

FĂRĂ PRECEDENT După anunțul CSM, imediat a venit și atacul furibund al lui Băsescu. După ce a șters pe jos, cum se spune în popor, cu magistratul Horațiu Dumbravă, el a ”torpilat Rusia”, a amenințat conducerea societății private Lukoil și s-a plâns că sesizarea CSM este pur și simplu un abuz la adresa președintelui României. Băsescu l-a sunat pe Dumbravă ca să-i spună că minte și că el își menține declarațiile pentru care CSM s-a sesizat. El i-a transmis șefului CSM, pe un ton apăsat, că ar trebui să-și bage mințile în cap, căci nu a dat informații din dosar, el având și alte surse. Să înțelegem că acele ”surse” permit dezvăluirea unor informații din anchetele cercetate de procurori? Apoi, șeful statului a vrut să demonstreze că nu îi pasă de lege sau de anchete aflate în plină desfășurare și i-a transmis magistratului Dumbravă o informație pentru care îl roagă ”să se ducă fuga, fuga la CSM”, şi anume că ”în cazul EADS (grupul european de aeronautică şi apărare) sunt nouă firme şi persoane individuale care se regăsesc şi în Microsoft”. Incredibil. O nouă anchetă dezvăluită? Pe de altă parte, Băsescu a catalogat drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil și a cerut Guvernului ca, în cazul în care Lukoil nu reia producția, să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești. El a susținut că atitudinea părții române față de Lukoil trebuie să fie ”pe înțelesul rușilor”, avertizând că această companie trebuie să se hotărască: ”ori respectă legile statului român și rămâne aici, ori, dacă vrea legile de la Moscova, să se ducă acolo”. Nu mai contează că există organe care cercetează situația de la această societate privată, nu are importanță că este un investitor străin, totul a fost redus la un atac fără precedent îndreptat către premierul Ponta.

REACȚII Premierul Victor Ponta consideră că atacul lui Băsescu la adresa magistraților, primarilor, pensionarilor, muncitorilor de la Lukoil, precum şi indicaţia referitoare la câţi bani trebuie daţi pentru o operă a lui Brâncuşi reflectă o persoană incapabilă să îşi exercite funcţia. El i-a transmis lui Băsescu că Guvernul analizează problema securităţii energetice cu instituţiile statului şi va lua toate măsurile în acest sens, dar singura ţară din cele 28 state membre ale Uniunii Europene care a recurs la procedura naţionalizării este Ungaria. În replică la avertismentele șefului statului, judecătorul Horaţius Dumbravă a spus că ”fiecare este liber să tragă ce concluzie doreşte”.



12