Băsescu va fi anchetat de o comisie specială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Suspectat de trafic de influenţă

Băsescu va fi anchetat de o comisie specială

Politică 20 Noiembrie 2013 / 00:00 468 accesări

ÎNCEP AUDIERILE În mod normal, cumpărarea unui teren (fie el şi de un milion de euro) de către o persoană fizică nu ar reprezenta un subiect senzaţional, însă, atunci când fiica preşedintelui este favorizată de către o bancă de stat şi un consilier prezidenţial se implică în mijlocirea unei afaceri private a familiei şefului de stat, când Traian Băsescu intervine pentru şeful instituţiei bancare creditoare pentru a nu fi schimbat din funcţie, când o bancă schimbă condiţiile de creditare peste noapte după ce conştientizează implicaţiile, lucrurile se schimbă total. Până ieri-alaltăieri, Traian Băsescu poza într-un munte de corectitudine şi un luptător împotriva politicienilor corupţi. Acum, însă, asupra lui planează sintagma „trafic de influenţă” şi niciun contraargument nu mai pare a fi de ajuns. Din cauza numeroaselor întrebări şi suspiciuni, a fost creată luni, la Senat, o comisie parlamentară menită să analizeze activitatea CEC Bank şi a şefului instituţiei bancare. Ieri, în prima zi de funcţionare, s-a decis ca, în 9 decembrie, să fie invitaţi pentru audieri vicepremierul Daniel Chiţoiu şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea. Comisia a mai stabilit ca în perioada 10-12 decembrie, dacă e necesar, să fie invitate la audieri şi alte persoane din cadrul băncii, inclusiv directori de sucursale din ţară. În plus, s-a decis ca banca să transmită comisiei o listă, începând cu anul 2011, cu creditele speciale acordate în afara politicii normale de creditare.

O ALTĂ COMISIE Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că va fi înfiinţată o comisie parlamentară specială comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, care va verifica modul în care preşedintele Traian Băsescu s-a folosit de funcţia sa pentru a obţine acel credit: “Am discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în „cazul Călăraşi“, deoarece comisia de la Senat se ocupă doar de o chestie micuţă. Apropo de modul în care o bancă de stat acordă sau a respectat sau nu regulamentele bancare, pentru că, ştiţi bine, peste 700.000 de euro nu se pot acorda la persoane fizice decât în condiţii cu totul şi cu totul speciale, iar asta e treaba subcomisiei la buget-finanţe”. Premierul a menţionat faptul că prefectul de Galaţi a fost arestat pentru că a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie, iar şeful statului nu păţeşte nimic deşi a procedat similar.

GREU DE DEMIS Şi pentru că Ponta a anunţat, duminică seara, că şeful CEC va fi demis, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a ţinut să precizeze că liderii liberali nu i-au dat mandat ministrului de Finanţe să-l schimbe din funcţie pe Radu Gheţea, întrucât deciziile referitoare la o bancă nu pot fi luate în cadrul conducerii unui partid. Membrii comisiei senatoriale pot propune Biroului Permanent, la final, schimbarea preşedintelui CEC Bank, în urma concluziilor anchetei. „Mai departe, plenul Senatului şi Ministerul de Finanţe au acest atribut de schimbare a conducerii CEC“, a arătat Cosmin Nicula. Se pare însă că şeful CEC-ului are un contract valabil încă un an şi jumătate de acum încolo şi nu poate fi demis înainte de terminarea mandatului decât în condiţiile în care el ar fi încălcat unul dintre punctele asumate în contract. Mai mult, dacă se ia decizia ca Gheţea să fie dat afară, statul trebuie să îi plătească despăgubiri consistente, incluse în contractele şefilor de bănci.



12