IZOLAT, DAR VOCAL Şeful statului încearcă să ne învețe cum se “croşetează” o diversiune politică. Totul pleacă de la convingerea lui că președintele este alfa şi omega în ţara asta, că le știe pe toate și poate face campanie electorală unui partid politic sau că poate trage semnale de alarmă cu scop electoral. Dar, oricât de tare s-ar zbate ca peștele pe uscat, ”apoliticul” Traian Băsescu este izolat pe eșichierul politic. A lovit în stânga și în dreapta și a rămas singur într-o luptă surdă pentru promovarea, prin orice mijloace, a partidulețului de familie - PMP. Joi seară a încercat să-i convingă pe români că ”reducerea CAS nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul pe pensii” şi că, în mod egal, PSD, PNL şi PDL ”îi mint pe români pentru a le lua voturile”. Adică doar cei de la PMP sunt ”mai curați și mai uscați”? Imediat a adăugat însă că, de fapt, el își dorește reducerea CAS, dar are îndoieli că se va putea face anul ăsta.
SUBSTRATURILE JOCURILOR POLITICE Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a demontat, vineri, discursul lui Băsescu, amintind un moment de viclenie al cărui protagonist a fost chiar președintele: ”Înaintea alegerilor din 2008, șeful statului conducea o propagandă ieftină și populistă alături de Emil Boc și PDL, susținând creșterea salariilor profesorilor cu 50%, în ciuda faptului că nu existau resurse bugetare pentru o asemenea cheltuială. Cu riscul de a pierde din popularitatea câștigată timp de patru ani ca prim-ministru, m-am opus public. Atunci nu-i păsa de dezechilibrele bugetare ce ar fi urmat, dacă eu cedam. Acum se preface că îi pasă. În 2009, înaintea prezidențialelor, când era, practic, primul-ministru al României și era preocupat doar de realegerea sa, n-a fost de acord cu reducerea unor cheltuieli bugetare, fapt care a avut repercusiuni majore în 2010, care au dus la tăierea salariilor și a pensiilor”. El spune că este evident că ”nu reducerea CAS a fost motivul intervenției sale, ci implicarea sa neconstituțională în campania electorală, așa cum procedează de ani de zile”. De cealaltă parte, cei din Alianţa Creştin Liberală (ACL) îi reproșează șefului statului că ”acuză pe nedrept PNL şi PDL de comportament electoral”, în vreme ce el ”își păstorește propriul partid în alegeri”. ACL consideră că ”este o dovadă de și mai mare mare ipocrizie să ataci singurul front rămas în calea PSD”. Liberalii și pedeliștii spun că scăderea contribuțiilor de asigurări sociale la angajator este o măsură care poate echilibra economia românească, dar ”este datoria guvernării să găsească soluții pentru colectarea veniturilor la buget”.
AJUTOR DE LA... PARTID În ajutorul lui Băsescu au sărit însă cei din PMP, care afirmă că ”atacul ACL la adresa președintelui arată că liderii Klaus Iohannis și Vasile Blaga nu au niciun Dumnezeu”. Ei au anunțat că nu vor vota o reducere a CAS acum. Senatorul Gabriela Firea a ajuns la concluzia că strategia PMP - PNL - PDL este de a crea o instabilitate politică și guvernamentală, ce are drept unic scop de a-l reintroduce pe Băsescu în jocul politic: ”Întregul scenariu trădează trocul dintre Iohannis şi Băsescu. Primul trebuie să îi ofere puterea preşedintelui pentru ultimele luni de mandat, pentru ca Băsescu să îşi anunţe sprijinul pentru Iohannis în al doilea tur al prezidenţialelor”. Ea le dă asigurări românilor că ”Guvernul va susţine în continuare reducerea CAS, o măsură de relaxare a taxării muncii, de transfer spre o economie de dezvoltare şi de stimulare a creării locurilor de muncă”.