Băsescu vrea din nou alianţă cu PNL?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Băsescu vrea din nou alianţă cu PNL?!

Politică 03 Noiembrie 2009 / 00:00 556 accesări

În 2004, Traian Băsescu, primar al Bucureştiului pe vremea aceea, anunţa cu ochii în lacrimi că se sacrifică şi candidează la preşedinţie, avînd în vedere că Theodor Stolojan se îmbolnăvea peste noapte. După alegeri, Alianţa DA, compusă din PD şi PNL, a ajuns să guverneze România nu pentru că avea cele mai multe voturi din partea electorilor, ci pentru că aşa a vrut Traian Băsescu, proaspăt ales preşedinte al României. După ce s-a văzut instalat la Cotroceni, Băsescu a început hăituiala liberalilor, pe care i-a transformat din aliaţi în duşmani. Băsescu a încercat eliminarea PNL de pe scena politică folosind acelaşi scenariu ca în perioada 1996-2000, când PNŢCD, membru al Convenţiei Democrate, a dispărut de pe prima scenă a politicii româneşti. În legislatura trecută, cu toată opoziţia lui Băsescu, PNL a rămas timp de patru ani la guvernare, cu Tăriceanu premier. După alegerile parlamentare din 2008, Băsescu s-a aliat cu PSD, alianţă care nu a durat decît nouă luni. Ruperea alianţei PD-L - PSD este tot opera actualului şef al statului care, în scădere de popularitate, a încercat să pună mâna pe ministerele cheie care i-ar fi putut uşura drumul spre un nou mandat. Numai că, de această dată, mutarea lui Băsescu a dus la izolarea PD-L şi la demiterea Guvernului de către Parlament.

Cu o Românie tîrîtă într-o triplă criză, economică, politică şi socială, Băsescu s-a lansat în cursa electorală pentru un nou mandat la Cotroceni. Prezent la Iaşi, Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru un ziar local, că opţiunea sa este să formeze un Guvern de dreapta PD-L-PNL, ca în 2004 şi în 2008, dar fără ca liberalii să emită pretenţii asupra postului de premier. “Totul este, în ceea ce-i priveşte pe liberali, dacă îşi mai menţin opţiunea de a da prim-ministru. Atunci, nu va fi posibil, pentru că am deja o experienţă cu premier liberal. Dar, în rest, opţiunea mea rămâne o opţiune temeinică pentru o soluţie de dreapta”, a afirmat Băsescu. Este greu de crezut că liberalii vor accepta o asemnea propunere, având în vedere trista experienţă pe care au avut-o în perioada 2004-2008. O primă replică la afirmaţiile lui Băsescu a venit de la preşedintele PSD, Mircea Geoană, care a declarat, ieri, că nu este interesat de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, având în vedere că, pe 6 decembrie, acesta devine istorie. La rândul lui, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a spus că, după alegeri, Băsescu se va întoarce pe mare şi a ţinut să-i transmită acestuia să nu vândă „pielea ursului din pădure”.

Revenind la Băsescu, organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile pentru Preşedinţie şi această declaraţie despre un viitor Guvern PD-L-PNL sunt adevărate manipulări ale electoratului. Pentru români au fost suficiente cele nouă luni de guvernare PD-L pentru a vedea că partidul hibrid al lui Băsescu nu este capabil să pună pe picioare o ţară aflată în derivă. Dacă meseria de bază a lui Băsescu este cea de comandant de navă, atunci pare că România este un vapor mult prea mare pentru Băsescu. Când s-a lansat la Constanţa, sâmbătă, Traian Băsescu vorbea de sistemul ticăloşit care s-a extins în vremea preşedintelui Iliescu, atunci când Adrian Năstase era prim ministru. În acelaşi interviu pentru ziarul ieşean, Băsescu declara: “Cred că, cel puţin în următorii 10-20 de ani, România are nevoie de guvernări puternice. V-aş aduce aminte aici eficienţa Guvernului Năstase, care a fost guvern monocolor, cu uşoară susţinere din Parlament, şi a fost mult mai eficient\". De aici se poate deduce că tot discursul de la Constanţa a fost o minciună sfruntată, Băsescu recunoscând că Guvernul Boc a fost unul slab.



12