Băsescu vrea Legea „Big Brother“ înapoi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Invocând fragilitatea securităţii naţionale

Băsescu vrea Legea „Big Brother“ înapoi!

Eveniment 01 Octombrie 2014 / 00:00 562 accesări

Vă mai aduceţi aminte de scandalul declanşat de Legea „Big Brother“ şi Legea cartelelor pre-pay, declarate de CCR, pe drept, neconstituţionale, deoarece încalcă drepturile fundamentale referitoare la viaţă intimă, familială şi privată şi la secretul corespondenţei, precum şi la libertatea de exprimare? Ei bine, CSAT, în frunte cu Traian Băsescu, a „luat notă de implicațiile negative la adresa securității naționale ca urmare a declarării neconstituționalității Legii 82/2012 privind retenția datelor” şi a stabilit că se impune de urgență o intervenție legislativă a Guvernului sau a Parlamentului, pentru restabilirea cadrului legislativ. Cu alte cuvinte, liber la ascultare sub umbrela generoasă a înşelătoarei sintagme „siguranţa naţională”. Serviciile proaspăt bugetate pe plus au acum drum deschis către ascultarea, interceptarea şi înregistrarea oricui deranjează atât timp cât pe mandate - dacă le mai cer - stă scris „siguranţa naţională”. De altfel, nici nu mai este nevoie, căci cercetările încep oricum înainte de a fi anunţat obiectul lor şi nu am auzit până acum de cineva care să fi primit acasă ţidulă pe care să scrie că a fost ascultat/interceptat etc. pentru că...

CCR Curtea a precizat, referitor la deciziile de neconstituţionalitate, că puţine state europene (doar şase! - n.r.) au reglementat obligaţia identificării utilizatorilor de astfel de cartele şi că eficacitatea acestei măsuri, a constatat CE, nu a fost dovedită. "Menţionăm că şi alte Curţi Constituţionale sau Curţi Supreme europene au declarat deja neconstituţionale legile naţionale în materia reţinerii datelor, în această situaţie aflându-se Germania, Austria, Cehia sau Bulgaria, sesizări cu acelaşi obiect aflându-se pe rolul instanţelor constituţionale din alte state", a subliniat, în acelaşi context, CC.

SERVICIILE, ÎNGRIJORATE... În ciuda acestui apel de bun simţ, nimic nu s-a modificat. În ţara cu cele mai multe servicii secrete raportat la populaţie, în ţara unde aceste servicii secrete au cel mai mare buget, raportat la alte instituţii similare din alte ţări, cele două legi îşi găsesc, cu un firesc desăvârşit, locul. Mai mult, necesitatea lor este susţinută public de înseşi serviciile menţionate. Potrivit Mediafax, reprezentanţii SRI au declarat, sâmbătă, că neconstituţionalitatea declarată a celor două legi "a produs un vid legislativ, cu consecinţe grave, greu de anticipat, asupra securităţii naţionale". „Activități riguros reglementate în țările cu tradiție democratică sunt acum suspendate în România, care, astfel, este lipsită de o bază legislativă adecvată, corelată cu evoluțiile tehnologice și dinamică alertă a riscurilor și amenințărilor locale și regionale", a mai spus purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava. Cu alte cuvinte, interceptările stagnează, iar ofiţerii SRI ascultă muzică şi nimeni nu-şi face treaba pentru care tocmai a primit bani în plus la rectificare. Şi procurorul-șef al DIICOT, Alina Bica, a fost în consens cu SRI, aşa cum era şi normal. Ei bine, s-ar părea că serviciile secrete pot sta liniştite: la recomandarea lui Băsescu, „activităţile riguros reglementate” de ascultare şi interceptare vor fi reluate de dragul fragilei securităţi naţionale. E pe faţă!

Taguri articol


12