Băsescu vrea să se adreseze Parlamentului în ziua în care se dezbate moţiunea anti Macovei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Băsescu vrea să se adreseze Parlamentului în ziua în care se dezbate moţiunea anti Macovei

Politică 10 Februarie 2007 / 00:00 622 accesări

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au adoptat, joi, o declaraţie comună ca reacţie la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu de la şedinţa DNA, prin care i se solicită public să iasă şi să îşi retragă afimaţiile la adresa Parlamentului. Reamintim că marţi, la şedinţa de bilanţ a DNA, Traian Băsescu a declarat că există oameni politici care nu fac altceva decît "legi pentru infractori". După ce parlamentarii i-au solicitat şefului statului să respecte principiul separării puterilor în stat şi să-şi retragă afirmaţiile despre Parlament, ieri, Traian Băsescu a adresat o scrisoare preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care informează că vrea să se adreseze, marţi, printr-un mesaj, Camerelor reunite ale Parlamentului României. Constituţia prevede că "preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii". Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a confirmat că a primit scrisoarea şefului statului şi a declarat că Birourile Pemanente ale celor două Camere se vor reuni luni, pentru a stabili detaliile tehnice în acest sens.

PC consideră că anunţarea vizitei şefului statului la Parlament pentru marţi, înaintea orei la care este programată dezbaterea moţiunii simple la adresa ministrului Justiţiei "este în măsură să trezească suspiciuni". "Dacă vine ca să o apere pe doamna Macovei, braţul său înarmat, unealta cu care domnul preşedinte îşi rezolvă problemele legate de adversarii politici, gestul şefului statului poate fi interpretat ca unul de presiune asupra parlamentarilor", apreciază conservatorii, într-un comunicat de presă. Ei spun că, dacă şeful statului doreşte să vină din respect pentru Parlament şi pentru a face nuanţări în legătură cu acuzaţiile formulate în cursul săptămînii la adresa politicienilor, atunci poate să vină miercuri sau într-o altă zi convenită cu Birourile Permanente ale celor două Camere ale Legislativului. Vicepreşedintele PC Nicolae Popa a declarat că PC nu crede că preşedintele Băsescu doreşte să se adreseze Parlamentului pentru a-şi recunoaşte greşelile făcute în relaţia cu forul legislativ. „Nu cred că îşi va pune cenuşă în cap”, a spus Popa. El a arătat că parlamentarii PC sînt nemulţumiţi de atitudinea jignitoare pe care şeful statului a avut-o la adresa Parlamentului. „Nu ştiu dacă noi vrem să-l ascultăm cu adevărat, avînd în vedere jignirile şi ofensele aduse de acesta Parlamentului”, a adăugat deputatul PC. În opinia sa, Traian Băsescu trebuia să se adreseze Parlamentului cu mult timp în urmă şi să îndemne toate partidele la solidaritate naţională pentru rezolvarea problemelor de integrare. „Nu cum a făcut Traian Băsescu pînă acum, să instige partidele politice, să ţină sub presiune viaţa politică, certîndu-se cu toată lumea şi blamînd Parlamentul României”, a apreciat Popa.

Şi reprezentanţii PRM cred că solicitarea lui Băsescu de a adresa un mesaj Parlamentului marţi, 13 februarie, cînd la Senat se discută moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, "nu reprezintă o simplă coincidenţă". Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, care este şi vicepreşedinte al Camerei, afirmă că data la care se poate prezenta preşedintele Traian Băsescu pentru a se adresa Parlamentului, conform Consituţiei şi Regulamentului şedinţelor comune, este fixată de Birourile Permanente ale celor două Camere legislative. În schimb, preşedintele UDMR, Marko Bela, a arătat că nu crede că există o legătură între solicitarea lui Băsescu de a prezenta un mesaj marţi în Parlament şi dezbaterea, în aceeaşi zi, la Senat, a moţiunii simple prin care Opoziţia cere demiterea ministrului Justiţiei, Monica Macovei, în caz contrar, preşedintele făcînd o greşeală. Marko Bela a mai spus că Parlamentul şi Preşedinţia sînt două instituţii paralele, care nu se află în relaţii de subordonare. “Traian Băsescu ar fi trebuit să prezinte scuze publice Parlamentului pentru acuzaţiile grave şi jignitoare pe care i le-a adus, înainte de a solicita să apară în faţa forului legislativ”, a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană. “Din punctul nostru de vedere, Birourile Permanente ale celor două Camere vor trebui să analizeze cererea lui Traian Băsescu. Dar nu ni se pare normal ca Traian Băsescu să indice ora şi momentul la care vrea să se prezinte în faţa Parlamentului fără a trimite în prealabil textul şi motivele pentru care face acest lucru”, a adăugat liderul social-democrat. Geoană a arătat că, prin încălcările repetate ale Constituţiei, preşedintele Traian Băsescu s-a descalificat total, prezenţa sa în faţa Parlamentului fiind, din aceste considerente, “contraproductivă şi inutilă”. Liderul PSD a adăugat că, indiferent de mesajul pe care şeful statului doreşte să îl prezinte Parlamentului, formaţiunea pe care o reprezintă va continua demersul de suspendare. “Încălcările flagrante ale Constituţiei îl descalifică pe Traian Băsescu. Pentru PSD, Traian Băsescu este în stare de suspendare virtuală”, a subliniat Geoană.



12