Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a recunoscut implicit că a primit rachete S-300 de la Rusia, potrivit unei declaraţii prezentate ieri de Al Manar, postul de televiziune al Hezbollah. Întrebat despre livrarea acestor rachete sol-aer sofisticate promise de Moscova, Assad a răspuns că ”toate acordurile trecute cu Rusia vor fi onorate şi o parte au fost deja, recent”. Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a justificat, marţi, livrarea prevăzută de rachete S-300 către Damasc, apreciind că ”acestea urmăresc să descurajeze orice intenţie de intervenţie externă în conflict”. Dar Israelul a avertizat că va reacţiona în caz de livrare a acestor rachete. La începutul lunii mai, Israelul a desfăşurat două raiduri aeriene împotriva unor ţinte militare în apropiere de Damasc, afirmând că vrea să împiedice un transfer de arme către Hezbollah, mişcarea şiită libaneză care luptă alături de forţele regimului de la Damasc şi inamicul declarat al Israelului.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a acuzat, ieri, opoziţia siriană că subminează conferinţa de pace internaţională, impunând condiţii irealizabile. ”Avem impresia că această coaliţie naţională şi sponsorii săi regionali fac totul pentru a împiedica începutul procesului politic şi pentru a obţine o intervenţie militară prin toate mijloacele, inclusiv o propagandă nu foarte scrupuloasă destinată opiniei publice occidentale”, a declarat Lavrov. El a calificat drept irealizabile condiţiile impuse de opoziţia siriană pentru a participa la conferinţa internaţională, precum fixarea unui termen pentru plecarea preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Iniţiativa unei noi conferinţe internaţionale denumite Geneva 2, care să reunească în special reprezentanţi ai Guvernului sirian şi ai opoziţiei, a fost lansată la începutul lui mai, de şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi John Kerry. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat miercuri că numeroase probleme referitoare la această conferinţă nu au fost încă rezolvate, începând cu data la care să aibă loc aceasta.
SUA au cerut miercuri ca mişcarea şiită libaneză Hezbollah să se retragă imediat din conflictul din Siria, mai ales pe frontul din oraşul strategic Qousseir. În acelaşi timp, Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva a adoptat o rezoluţie care condamnă intervenţia combatanţilor străini alături de forţele de la Damasc, la Qousseir, fără să numească direct Hezbollah.