Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a acuzat Guvernul britanic că vrea să înarmeze teroriştii din Siria, într-un interviu acordat ”Sunday Times”, în timp ce ministrul britanic de Externe, William Hague, a calificat declaraţiile liderului de la Damasc drept delirante. ”Pentru a fi sincer, Marea Britanie a jucat un rol distructiv evident în privinţa mai multor probleme, de-a lungul deceniilor, secolelor, ar spune unii, vă vorbesc despre percepţia existentă în regiunea noastră. Problema cu acest Guvern este că retorica sa goală şi imatură nu face decât să sublinieze această tradiţie de hegemonie agresivă, a declarat Bashar al-Assad. Liderul sirian a exclus încă o dată posibilitatea de a părăsi puterea şi de a se exila. ”Niciun patriot nu poate să se gândească să trăiască în afara ţării sale. Eu sunt ca toţi patrioţii sirieni”, a explicat el. ”Renunţarea la putere nu ar rezolva criza actuală din Siria. Dacă acest argument este corect, atunci plecarea mea va pune capăt confruntărilor. Este în mod clar absurd, aşa cum arată precedentele din Libia, Yemen sau Egipt”, a subliniat el.
În vederea unei rezolvări a conflictului din Siria, soldat cu peste 70.000 de morţi în cei aproape doi ani, potrivit ONU, occidentalii, mai multe ţări arabe, Turcia şi opoziţia siriană cer plecarea lui al-Assad de la putere, ceea ce acesta refuză. Guvernul premierului britanic, David Cameron, s-a declarat favorabil unei creşteri a ajutorului acordat rebelilor sirieni şi unei ridicări a embargo-ului european împotriva armelor. Miniştrii europeni de Externe au decis la 18 februarie să prelungească regimul de sancţiuni împotriva Siriei şi să autorizeze o susţinere mai importantă pentru opoziţie, fără a se pronunţa însă în privinţa ridicării embargo-ului asupra armelor. Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a reacţionat imediat la acest interviu: ”Şeful statului sirian prezidează un masacru. Iar mesajul nostru este că Marea Britanie trimite hrană, adăposturi şi pături pentru a le veni în sprijin persoanelor constrânse să îşi părăsească locuinţele şi familiile din cauza lui. Noi suntem cei care trimitem medicamente pentru a încerca să le venim în ajutor persoanelor rănite de soldaţii care lucrează pentru acest om. Preşedintele al-Assad crede - şi i se spune în anturajul său - că tot ce se petrece este un complot internaţional, nu revolta propriului popor împotriva regimului”.
PLÂNGERE ÎMPOTRIVA TURCIEI Camera siriană pentru Industrie a depus o plângere împotriva Guvernului turc condus de Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză că ”a sponsorizat terorismul şi a jefuit uzine din Siria”, a scris presa siriană de ieri. Plângerea a fost depusă în justiţie, într-o ţară europeană care nu a fost precizată şi va fi susţinută de avocaţi de mai multe naţionalităţi, potrivit cotidianului ”al-Watan”, apropiat regimului sirian. ”Este un proces menit să ne sublinieze drepturile, independent de opiniile politice”, a declarat preşedintele Camerei pentru Industrie, Fares Shehabi. Camera pentru Industrie îi reproşează lui Erdogan că ”a contribuit la transferarea uzinelor din provincia Alep din nordul Siriei în Turcia şi a susţinut grupări armate care comit crime împotriva economiei naţionale siriene”. În ianuarie, Siria şi-a acuzat, deja, vecinul turc de jefuirea uzinelor din regiunea Alep, cerând ONU să acţioneze pentru a pune capăt la ceea ce Damascul a calificat drept un ”act ilegal de agresiune care seamănă cu pirateria”. Anterior un aliat al preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, Turcia a întrerupt relaţiile cu acesta, susţinând rebeliunea împotriva regimului şi găzduind peste 200.000 de sirieni care s-au refugiat din calea conflictului din Siria.