Bashar al-Assad promite să ”cureţe” Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Disperare?

Bashar al-Assad promite să ”cureţe” Siria

Externe 23 Martie 2013 / 00:00 428 accesări

Preşedintele Bashar al-Assad a condamnat un atentat sinucigaş în care a fost ucis atât un cunoscut demnitar religios sunnit ce susţine regimul, cât şi alte 48 de persoane, la Damasc, angajându-se să ”cureţe” ţara de extremişti, într-un mesaj publicat în noaptea de joi spre vineri. ”Prezint condoleanţele mele poporului sirian, pentru martiriul şeicului Mohammad Said al-Bouti, o mare personalitate atât în Siria, cât şi în lumea islamică”, a declarat al-Assad. Liderul opoziţiei siriene, Ahmed Moaz al-Khatib, a condamnat atacul, spunând că suspectează regimul că s-ar afla în spatele atentatului comis joi seara, la Moscheea Al-Iman din cartierul Mazraa, unde şeicul al-Bouti obişnuia să ţină cursuri de religie în zilele de luni şi joi. La rândul său, regimul i-a acuzat pe terorişti, un termen utilizat pentru desemnarea rebelilor sprijiniţi în lupta lor împotriva trupelor regimului de către islamişti care au revendicat numeroase atentate sinucigaşe, în special la Damasc, în cei doi ani de conflict. Atentatul nu a fost revendicat, dar modul în care a fost comis aminteşte de reţeaua extremistă al-Qaida.

Autorităţile siriene au decretat doliu la nivelul ţării, vineri şi sâmbătă, a anunţat agenţia oficială Sana. Iranul, principalul aliat regional al regimului sirian, a condamnat atentatul de la Damasc, denunţând ”complotul SUA, regimului sionist şi agenţilor lor regionali care sprijină şi înarmează grupările teroriste siriene, cu scopul de a crea diviziuni între religii”. Vineri, luptele dintre rebeli şi militari continuau în Siria, o ţară aflată în război de doi ani. Joi, 236 de persoane au fost ucise în Siria, în timp ce conflictul s-a soldat cu peste 70.000 de morţi de la începutul unei revolte, la mijlocul lui martie 2011, care s-a militarizat în faţa represiunii.

AGENT CAUSTIC Persoane ce apar într-o înregistrare video, prezentate ca expuse unui atac cu arme chimice în Siria, de fapt ar fi fost expuse în mod deliberat unui agent caustic, ca de exemplu clor, apreciază experţi americani. Această presupusă expunere nu poate fi considerată o utilizare a armelor chimice, aşa cum este ea definită în tratatele internaţionale, care presupune recurgerea la un agent neurotoxic, pecizează CNN. O analiză a înregistrării video în care apar sirieni spitalizaţi, difuzată de postul sirian de televiziune de stat, sugerează că persoanele respective nu sunt afectate de un atac cu arme chimice şi nici nu sunt tratate ca şi cum ar fi fost vizate de un asemenea atac, a declarat un oficial militar american. De asemenea, informaţii radar şi prin satelit, atât NATO, cât şi americane, nu arată că s-ar fi lansat o rachetă la momentul în care sirienii afirmă că s-a produs atacul, potrivit unui oficial militar.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care ONU a anunţat că va investiga acuzaţiile reciproce între Guvernul sirian şi rebeli privind utilizarea de armament chimic. Marea Britanie şi Franţa au anunţat că vor solicita ONU să investigheze trei asemenea presupuse cazuri, în timp ce preşedintele american, Barack Obama şi alţi oficiali americani au declarat recent că nu există informaţii care să confirme că rebelii au utilizat arme chimice împotriva trupelor guvernamentale. Regimul de la Damasc i-a acuzat pe rebeli că au utilizat arme chimice, marţi, la Khan al-Asal, în nordul proviniciei Alep, un atac soldat, potrivit presei de stat, cu 25 de morţi şi peste 110 răniţi. Concomitent, rebelii au acuzat forţele guvernamentale de comiterea unui atac cu arme chimice la Ateibeh, o suburbie rurală a Damascului.



12