O comisie parlamentară turcă a aprobat, luni seară, o iniţiativă privind ridicarea imunităţii parlamentarilor anchetaţi, criticată de opoziţia kurdă, care consideră că, dacă va fi avizată de Parlament, va constitui un instrument de îndepărtare a opozanţilor administraţiei Erdogan. Cu câteva ore înainte de aprobarea iniţiativei legislative, noi incidente violente au izbucnit în Parlamentul turc, între membrii partidului AK, aflat la putere, şi cei ai Partidului Popular Democrat, pro-kurd, în timpul dezbaterii propunerii de ridicare a imunităţii parlamentarilor turci care sunt vizaţi de anchete penale. Deputaţii s-au îmbrâncit şi s-au lovit în Parlament, aruncând cu sticle de apă unii în alţii, potrivit unui reporter Reuters care a asistat la incidentele violente de luni seară. Membrii partidului pro-kurd au fost nevoiţi să părăsească sala de dezbateri. Alte trei partide au aprobat, mai târziu, iniţiativa legislativă. Adunarea Generală a Parlamentului va dezbate propunerea şi o va supune votului, iar dacă va fi aprobată, parlamentarii turci care sunt vizaţi de anchete penale îşi vor pierde dreptul la imunitate.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, fondatorul partidului AK, i-a ameninţat pe membrii opoziţiei kurde cu urmărirea penală, acuzându-i de susţinere a grupării extremiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care a revendicat mai multe atacuri din ţară. Parlamentarii turci nu pot fi urmăriţi penal, cât timp ocupă o astfel de funcţie. Poliţia poate deschide dosare pe numele politicienilor, dar aceștia pot fi urmăriţi penal după ce încetează să mai fie membri ai Parlamentului.
În paralel cu dezbaterile furtunoase dintre parlamentari, cel puţin şapte persoane au murit după ce militanţi ai grupării radicale Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au atacat o bază militară din sud-estul Turciei. Atacul a avut loc în districtul Semdinli din provincia Hakkari, de la frontiera cu Irak şi Iran, luni seară. Militanţii kurzi au lansat rachete asupra bazei militare, iar în confruntări au murit doi militari turci şi cinci militanţi kurzi. În sud-estul ţării, unde se află majoritatea populaţiei kurde, autorităţile turce au lansat, la finalul anului trecut, o ofensivă de amploare împotriva militanţilor kurzi, care au comis mai multe atacuri teroriste în ţară, după ce un acord de încetare a conflictului armat între cele două părţi a ieşit din vigoare în luna iulie a anului trecut.