Bătălia de pe Pasaj

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Punctul pe Y

Bătălia de pe Pasaj

Eveniment 21 Iunie 2011 / 00:00 639 accesări

Sorin Oprescu este în elementul său: orice sărbătoare, cu baloane, fanfară şi strigături îl unge pe suflet. Abia atunci dă măsuri talentului său populist, rostind alocuţiuni memorabile prin formulări fruste şi elemente picante de argou.

Inaugurarea pasajului Basarab poate fi considerată apogeul sindrofiilor sale municipale, prin amploarea proiectului şi prin larga sa acceptare publică. Rod a 11 ani de bâlbâieli şi de recalculări ale costurilor, pasajul devine o emblemă a unui Bucureşti ce se chinuie să iasă din condiţia provincială în care a fost ancorat şi să intre în categoria marilor metropole moderne.

Bucuria lui Oprescu şi a bucureştenilor a fost umbrită de un singur lucru: de comunicatul sec al Inspecţiei în Construcţii care inducea, perfid, ideea că nefiind aprobat de specialiştii săi, pasajul ar fi în pericol să se prăbuşească oricând, cu tot cu primar şi cu bucureştenii fericiţi. Replica primarului a fost seacă, dar destul de puţin convingătoare, în timp ce doar intervenţia Elenei Udrea a făcut puţină lumină în chestiune. Probabil că lumea a remarcat faptul că la inaugurare n-a participat nici un oficial – nici preşedintele, nici primul-ministru, nici vreun alt ministru. A fost o manifestare strict municipală, de la care a fost exclus – în mod nedrept, zic eu – şi cel care a pus piatra de temelie a pasajului, Videanu, într-o vreme în care Operescu nu făcea decât să mediteze cum e să fi fără de partid. Valoarea deosebită a lucrării şi absenţa binecuvântării la vârf constituie un lucru neobişnuit pentru această perioadă în care până şi construcţia unui podeţ rural a beneficiat de sobor de preoţi şi discursuri guvernamentale. În sărăcia de evenimente de acest gen – iată, Boc a inaugurat pentru a doua oară aceeaşi variantă ocolitoare a Clujului – desigur că luarea pe cont propriu de către Oprescu a deschiderii pasajului a fost interpretată ca un fluierat în biserică, pentru care acesta trebuie sancţionat. Iar faptul că Elena Udrea aplică sancţiunea – prin Inspectoratul aflat în subordinea ministerului său – apare cât se poate de logic.

Deocamdată, lucrurile s-au limitat la acest schimb de replici: inspectoratul zice că n-a dat OK-ul, Udrescu zice că nu e el nebun să dea drumul la circulaţie fără toate aprobările. Cine are dreptate? Oricum, cine renunţă la bătaie, pierde. Aşa că să ne aşteptăm la o confruntare lungă şi dură pe această temă, din care nici măcar nu vom afla dacă cineva are dreptate.... Dar să constatăm că această canonadă absurdă îi creşte considerabil cote pentru viitoarele alegeri municipale.

Taguri articol


12