Bătălia juridică împotriva fondatorului Megaupload... fâsâie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scuze oficiale

Bătălia juridică împotriva fondatorului Megaupload... fâsâie

Monden 01 Octombrie 2012 / 00:00 342 accesări

PRACTICI ÎN AFARA LEGII Premierul Noii Zeelande, John Key, i-a cerut scuze fondatorului site-ului Megaupload, Kim Schmitz, afirmând că acesta a fost spionat în mod ilegal. Kim Schmitz, cunoscut mai degrabă sub porecla Kim Dotcom, este cetăţean german dar rezident în Noua Zeelandă. La cererea FBI, care conduce o amplă investigaţie pentru nerespectarea drepturilor de autor şi fraudă împotriva site-ului Megaupload, oficialii neo-zeelandezi au permis supravegherea şi apoi percheziţionarea reşedinţei lui Kim Dotcom în luna ianuarie. Oficialii americani au depus oficialilor din Comisia de Securitate din Noua Zeelandă documentaţia necesară pentru aceste operaţiuni care au fost avizate favorabil. Însă dintr-o anchetă demarată la cererea apărării lui Kim Dotcom a reieşit faptul că fiind rezident în Noua Zeleandă, comisia cu pricina nu era îndrituită să îşi dea acordul. Prin urmare, au venit şi scuzele oficiale din partea premierului Kay. ”Îmi cer scuze domnului Dotcom... Am eşuat în a-i oferi protecţia la care avea dreptul ca rezident”, a declarat acesta, declarându-şi şi dezamăgirea că o ditamai comisia guvernamentală a acţionat în afara legii, dând dovadă că nu cunoaşte legislaţia ţării.

Pe 20 ianuarie 2012, Kim Dotcom alături de Finn Batato, Mathias Ortmann şi Bram van der Kolk au fost reţinuţi în urma unui raid al poliţiei la reşedinţa sa din Auckland, Noua Zeelandă. Autorităţile americane au cerut ca fondatorul site-ului Megaupload să fie extrădat în SUA, pentru a fi judecat într-un proces în care i se aduc acuzaţii de nerespectarea drepturilor de autor şi spălare de bani, fiind pasibil de o amendă de 175 de milioane de dolari. Avocaţii lui Kim Dotcom susţin însă că site-ul Megaupload oferă utilizatorilor doar spaţiu de stocare online şi că nu funcţionează ca file-sharing. Nu este foarte clar ce mai împiedică în acest moment extrădarea cetăţeanului german în SUA, dar în luna iunie, ministrul neo-zeelandez al Justiţiei a decis că mandatele pentru percheziţia reşedinţei lui Kim Dotcom din Auckland au fost ilegale. Apoi, în luna august, o instanţă neo-zeelandeză a decis că FBI trebuie să facă publice informaţiile obţinute în urma percheziţiei, pentru a putea fi folosite de apărarea lui Kim Dotcom.

OFERTĂ DE NEREFUZAT Oricum, lupta împotriva Megaupload a pornit cu stângul încă din luna ianuarie. Cu puţin timp înainte de raidul poliţiei şi închiderea site-ului Megaupload, Kim Dotcom a anunţat un nou serviciu de distribuire a fişierelor Megabox, care funcţionează ca un serviciu plătit la fiecare descărcare, care aduce unui artist până la 90 de cenţi la un dolar plătit. Plata unui procent de 90% din încasări este o practică la care ar visa mulţi artişti, pentru că de exemplu, la cumpărarea unui album digital sau de vinil, procentul care ajunge la aceştia nu depăşeşte 20%.

Taguri articol


12