Circa şase mii de pasionaţi de istorie au refăcut, în weekend, una dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie, Bătălia Naţiunilor. Alte câteva mii de persoane au asistat la ineditul spectacol al reconstituirii istorice a uneia dintre cele mai importante momente din istoria Europei. Nu s-a dorit ca acest eveniment să fie o glorificare a masacrului, ci să reflecte tragedia care a stat la baza lecţiei de a ne respecta istoria şi a accepta diferenţele dintre naţiunile Europei. O slujbă ecumenică a avut loc, sâmbătă, în oraşul Roetha, pentru a marca 200 de ani de la Bătălia de la Leipzig sau Bătălia Naţiunilor, aşa cum este cunoscută în istorie. Totodată, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a rostit un discurs oficial în care a legat această comemorare de pericolul reprezentat de reactivarea mişcărilor naţionaliste şi de extremă-dreapta pe întreg continentul.
BĂTĂLIA CARE A DECIS FORMAREA GERMANIEI În Bătălia de la Leipzig, împăratul Napoleon Bonaparte al Franţei a fost învins de o largă coaliţie formată din forţele militare ale Rusiei, Austriei, Prusiei şi Suediei, la care s-a adăugat şi un mic contingent britanic. La luptele duse pe o perioadă de trei zile, între 16 şi 19 octombrie 1813, au participat circa 600.000 de soldaţi, dintre care circa 100.000 şi-au pierdut viaţa. Înfrângerea lui Napoleon a făcut posibilă unificarea ducatelor germane, care au ieşit astfel de sub controlul Franţei. Din păcate, cele două mari puteri ale Europei nu au învăţat cu una, cu două limbajul dialogului şi diplomaţiei, iar Bătrânul Continent a mai fost zguduit de deflagraţii nimicitoare până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost posibilă pacea între Franţa şi Germania, astăzi pilonii de bază ai UE.
Reconstituirile celor mai importante momente istorice ale Europei se bucură de mare popularitate. Mii de voluntari participă la aceste evenimente, de cele mai multe ori pe cheltuială proprie. Pasionaţii de istorie nu lasă apoi niciun detaliu la voia întâmplării, iar costumele şi armele sunt refăcute exact după moda timpului. De exemplu, în Bătălia Naţiunilor din acest an, rolul lui Napoleon a fost jucat de avocatul francez Frank Samson, de 46 de ani. Acesta a învăţat chiar şi dialectul corsican, pentru a fi cât mai convingător în rolul împăratului.