Bătrâni traşi pe sfoară de escroci!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bătrâni traşi pe sfoară de escroci!

Eveniment 25 Iulie 2011 / 00:00 1227 accesări

PREVENIRE. Atenţie cui îi deschideţi uşa şi pe cine lăsaţi să intre în casă! Nu vă lăsaţi înduioşaţi de poveştile lacrimogene pe care le auziţi de la necunoscuţi! Nu aveţi încredere în vânzătorii ambulanţi şi nici în diferiţii indivizi care strâng bani pentru diversele asociaţii de binefacere! Acestea sunt câteva sfaturi pe care poliţiştii constănţeni le oferă în special vârstnicilor, victime sigure pentru astfel de escroci. „Oamenii nu ar trebui să fie impresionaţi de legendele lacrimogene la care hoţii apelează pentru a câştiga încrederea lor şi pentru a putea intra în locuinţă. Ar trebui să nu se mai lase influenţaţi şi să nu mai creadă că ei sunt ultima speranţă pentru aceste persoane. Dacă pretind că vor să schimbe bani, există Exchange-uri unde pot face acest lucru. Ar trebui să fie foarte atenţi, iar în cazul în care anumite persoane li se par suspecte, să sune imediat la 112 sau la cea mai apropiată secţie de poliţie”, a declarat cms şef Emilian Pârvu, şeful Poliţiei Municipiului Constanţa.

ESCROCHERII ÎN SERIE. Mai mulţi bătrâni din diferite zone ale ţării precum Timiş, Râmnicul Sărat, Mediaş, Maramureş etc., au fost înşelaţi de persoane care au un scenariu lacrimogen standard (ruda bolnavă sau care tocmai a fost implicată într-un accident rutier, aflată în spital, în pragul operaţiei), cu care îi înduioşează pe vârstnici şi le câştigă încrederea. Escrocii îşi aleg victimele cu grijă, din rândul bătrânilor, bazându-se pe faptul că aceştia nu pot da prea multe relaţii la poliţie cu privire la semnalmentele lor şi că, de obicei, nu deţin telefoane mobile pentru a alerta imediat autorităţile. Ingenioşi, escrocii găsesc fel şi fel de metode prin care să obţină sume de bani importante. Încă nu se ştie cum îşi aleg victimele. Poliţiştii constănţeni s-au confruntat, în decursul unui an, cu două astfel de cazuri cu scenariu standard. Unul dintre cazuri a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când un octogenar a rămas fără impresionanta sumă de 50.000 de lei. Oamenii legii au demarat deja o anchetă şi încearcă să dea de urma escrocilor. „Autorii care fac astfel de fapte sunt din ţară, deoarece nu este un mod de operare a hoţilor constănţeni. Circulă cu maşini cu numere străine, care nu pot fi reţinute foarte uşor şi îşi aleg ca victime bătrânii care sunt mai naivi. Au fost cazuri şi în alte judeţe şi colaborăm cu poliţiştii din ţară, iar împreună sperăm să îi prindem”, a precizat cms şef Emilian Pârvu.

„METODE DE ÎMBOGĂŢIRE RAPIDĂ”. Pentru că au timp de gândire şi mintea odihnită, escrocii aleg variante complexe de a câştiga bani. Îi păcălesc pe bătrâni, apelând la diferite scenarii. Unul dintre ele este cel în care se dau drept străini care nu vorbesc foarte bine româneşte, spun că o rudă a avut un accident rutier şi au nevoie să schimbe nişte bani, pentru că nu au decât dolari sau euro. Valuta se află într-o borsetă/servietă/geantă/portofel pe care o deschid pentru a demonstra victimelor că sunt buni platnici şi care va rămâne drept garanţie. Când victima se retrage pentru a scoate „de la saltea” o parte din economii, escrocii creează un moment de neatenţie, o urmăresc, îi fură toţi banii şi îi lasă în schimb o borsetă/servietă etc. identică, închisă cu un lacăt, plină însă cu şerveţele şi săpun în loc de valută. Când victima descoperă că nu mai are niciun ban este de obicei prea târziu, deoarece sesizarea furtului se face după ore bune, lăsându-le timp escrocilor să dispară.

O a doua metodă destul de practicată este cea a „vânzătorului ambulant”. Hoţii acostează pe stradă bătrâni şi le spun că au produse de calitate la super oferte. Naivi, aceştia îi conduc până la domiciliu, pentru a putea vedea marfa şi pentru a plăti. Ca şi în cazul precedent, după ce văd unde ţin victimele banii, unul cere voie la toaletă sau un pahar cu apă, moment în care ia şi economiile, după care se fac nevăzuţi.

Un alt mod puţin mai complex de a înşela bătrâni este cel în care hoţii „îşi fac temele” şi au date bine documentate despre victimă. Respectiv, hoţii se duc la uşa victimei şi se dau drept prieteni de-ai fiului sau nepotului plecat în străinătate. Aceştia susţin că rudele le-au trimis nişte colete, însă au fost reţinute la vamă şi au nevoie de o anumită sumă de bani pentru a plăti taxele. După ce intră în posesia banilor, hoţii susţin că revin pentru a le înmâna coletul, însă evident că acest lucru nu se mai întâmplă.



12