Bătrânul Cazino revine la gloria de altădată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vești bune Facilităţi fiscale pentru jocurile de noroc

Bătrânul Cazino revine la gloria de altădată

Eveniment 14 Noiembrie 2014 / 00:00 3791 accesări

Constănţenii vor mai avea de aşteptat aproximativ doi ani până când vor putea păşi din nou în Cazinoul Constanţa, pentru a se delecta cu minunata arhitectură a emblemei oraşului și nu numai, ori pentru a cheltui nişte bani la celebrele jocuri de noroc care altădată făceau deliciul bogaţilor şi fanţilor vremii. Istoria proiectelor privind Cazinoul din Constanţa este una tumultuoasă: planurile după care a fost construit au fost modificate din cauza politicii, iar destinaţia clădirii a fost schimbată de mai multe ori. Prima construcție a fost ridicată în 1880, fiind realizată din lemn. Construirea efectivă a Cazinoului cum îl știm noi astăzi a început în 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic a fost inspirat din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor, însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian - Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911, când Primăria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai mulţi ani de pasionaţii acestora. Starea deplorabilă în care a ajuns clădirea a determinat, în ultimii ani, căutarea mai multor soluţii pentru restaurarea ei atât de către administraţia locală, cât şi de cea centrală. S-a vorbit despre parteneriate public-private, despre proiecte europene, despre investiţii locale sau fonduri europene. La un moment dat, Cazinoul a devenit un soi de cal troian, folosit de fosta ministreasă Udrea a Turismului pentru a dinamita credibilitatea primarului Constanţei, Radu Mazăre, în ce priveşte proiectele municipalităţii. După ce s-a bătut cu pumnul în piept că rezolvă ea problema, luând Cazinoul la ministerul pe care îl păstorea, Udrea nu a ştiut cum să scape mai repede de clădire... Un an mai târziu, autoritățile locale l-au luat înapoi mai deteriorat decât l-au predat.

”CAZINOUL ESTE O LUCRARE EMBLEMATICĂ PENTRU CONSTANȚA ȘI PENTRU ROMÂNIA”

Având din nou clădirea în ogradă, primarul Constanței, Radu Mazăre, a încercat alte variante. Într-un final, salvarea a venit de la Guvernul condus de Victor Ponta. Date fiind veștile bune din economie din ultima perioadă, primarul Constanței a anunțat, în urmă cu ceva vreme, că a discutat cu cei din conducerea Guvernului pentru reabilitarea și modernizarea Cazinoului. Zis și făcut. Câteva zile mai târziu, Consiliul Local Constanța a predat Cazinoul către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), care îl va repara prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Pentru a demonstra că se ține de cuvânt, vicepremierul Liviu Dragnea și primarul Constanței, Radu Mazăre, au vizitat, ieri, Cazinoul și faleza proaspăt reabilitată. ”Guvernul va aloca aproximativ 40 de milioane de lei pentru refacerea Cazinoului Constanţa. Până la sfârșitul anului vor avea loc licitațiile pentru proiectare și execuție, astfel încât lucrările să poată începe în primăvara anului viitor. Lucrările de reabilitare și reconsolidare a Cazinoului vor fi finalizate peste doi ani. Să ne rugăm să nu apară iar foarte mulți contestatari care să ne lungească procedura de achiziție. Este o lucrare la care eu țin foarte mult. Dacă nu intervenim, clădirea se va degrada”, a declarat Liviu Dragnea. La rândul său, primarul Constanței a subliniat că reabilitarea Cazinoului completează tabloul din Peninsulă, unde s-au făcut investiții de 50 de milioane de euro și care vor ridica mult această zonă veche. ”Avem faleza reabilitată, la care se adaugă modernizarea Pieței Ovidiu și a străzilor din jur. În același timp, avem finalizată licitația pentru primul tronson de șosea de coastă, tot pe bani europeni. Dar continuăm să avem această problemă a Cazinoului, care este patrimoniu național, nu doar al Constanței. Repararea lui înseamnă minimum 12 milioane de euro, bani pe care Primăria nu i-a avut pentru a-i investi în acest obiectiv. Oricum, prioritățile au fost altele: cartiere pentru tineri și nevoiași. De aceea am agreat să fie reabilitat de Guvern”, a punctat Mazăre.

Relaxare fiscală pentru jocurile de noroc

Profitând de prezența oficialilor de la București, Radu Mazăre a reluat discuția cu mai-marii țării, pentru impunerea unor facilități fiscale pentru cazinouri, în vederea prelungirii sezonului estival și atragerii de investitori. ”La ora actuală este o legislație dificilă în privința jocurilor de noroc, în sensul că, pierzi sau câștigi, trebuie să plătești un impozit de 25%. Or, ca să exindem sezonul, pentru a avea turiști, având și o piață de jucători și oameni potenți din Rusia, Turcia sau Israel, insistăm cu relaxarea fiscală pentru cazinouri”, a subliniat Mazăre. Prezent pe faleza Cazinoului, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a spus că, în prezent, se lucrează la o nouă lege a cazinourilor, scopul final fiind aducerea de bani la bugetul țării. ”Până la sfârșitul anului vor fi adoptate două inițiative legislative care sunt depuse deja la Camera Deputaților și care privesc cazinourile. Pe de o parte, acestea vor putea fi impozitate pentru o perioadă limitată, de trei sau șase luni, în prezent cazinourile fiind impozitate pentru tot anul. Pe de altă parte, se va modifica impozitarea jucătorilor, de la 25% la 1%, indiferent dacă pierd sau câștigă. Impozitatea va fi și pe platformele online, care acum sunt neimpozitate”, a subliniat Vâlcov.



12