„Bătutul halviţei”, reconstituit la „Târgul mărţişoarelor dulci”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Bătutul halviţei”, reconstituit la „Târgul mărţişoarelor dulci”

Cultură 05 Martie 2011 / 00:00 3212 accesări

În comunitatea tradiţională, săptămâna care precede intrarea în Postul Mare are o mare încărcătură spirituală. Un obicei aparte care se practică în această perioadă este „bătutul halviţei”, pe care elevii constănţeni l-au reconstituit, ieri, la Şcoala - structură - cu clasele I-VIII „Nicolae Titulescu”, în cadrul „Târgului mărţişoarelor dulci”. Manifestarea, inclusă în cadrul proiectului extracurricular anual „Târgul prăjiturilor, bucuria copiilor”, coordonat de profesor Gabriela Hugeanu şi ajuns la cea de-a IX-a ediţie, promovează cunoaşterea şi transmiterea tradiţiilor locale despre Lăsata Secului şi tradiţia mărţişorului.

În cadrul târgului inedit şi… dulce, elevii, profesorii şi părinţii au degustat delicioasele mărţişoare, plăcintele tradiţionale cu brânză şi s-au amuzat privind obiceiul specific dobrogean, „bătutul halviţei”, dar şi „bătutul oului”, tradiţie locală aromână.

În satul tradiţional dobrogean, la „bătutul halviţei” participau copii, tineri şi chiar persoane mai în vârstă. Cu mâinile prinse la spate, aceştia încercau să prindă, cu gura, un boţ de halviţă care era legat cu o sfoară de un cui din grinda casei. Se spunea că cel care va prinde boţul de halviţă va fi norocos tot anul.

La târg au fost invitaţi şi elevi de la Şcoala „Remus Opreanu” şi Şcoala cu cls. I-VIII nr. 14 din Constanţa, cu care instituţia gazdă se află în parteneriat.

Taguri articol


12