Băuturile carbogazoase dietetice cresc riscul de accident vascular

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Băuturile carbogazoase dietetice cresc riscul de accident vascular

Monden 11 Februarie 2011 / 00:00 370 accesări

Persoanele care beau în fiecare zi băuturi carbogazoase dietetice (light) se confruntă cu un risc de accident vascular cu 61% mai mare comparativ cu persoanele care nu consumă deloc astfel de băuturi. Un studiu publicat în SUA şi efectuat pe un eşantion de 2.564 de persoane din New York, în cadrul unui proiect ştiinţific intitulat Northern Manhattan Study (NOMAS), a fost coordonat de Hannah Gardener, epidemiolog la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Miami din statul american Florida. Participanţii au precizat la începutul studiului cantitatea şi tipul de băuturi carbogazoase dietetice pe care le consumau în fiecare zi. În funcţie de răspunsurile lor, voluntarii au fost grupaţi în şapte categorii, de la cei care nu consumau niciodată băuturi carbogazoase dietetice la cei care beau cu moderaţie (de la o doză la şase doze pe săptămână) şi până la cei care beau zilnic (cel puţin o doză pe zi). De-a lungul unei perioade de monitorizare de peste nouă ani, în grupul voluntarilor au avut loc 559 de accidente vasculare, inclusiv atacuri cerebrale ischemice (provocate de un cheag de sânge) şi hemoragice (provocate de ruptura peretelui unui vas de sânge). Marii consumatori de băuturi carbogazoase dietetice prezintă un risc de accident vascular cu 61% mai mare faţă de celelalte categorii de consumatori. Autorii studiului au ţinut cont de vârsta, sexul şi originea etnică a participanţilor, ca şi de alţi factori importanţi, precum fumatul, stilul de viaţă (activ sau sedentar), consumul de alcool şi regimul alimentar.



12