Băuturile non-alcoolice pot provoca distrugeri la nivel celular

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Băuturile non-alcoolice pot provoca distrugeri la nivel celular

Monden 29 Mai 2007 / 00:00 789 accesări

Experţii în alimentaţie din Marea Britanie au indicat că trebuie realizate mai multe teste asupra unor aditivi utilizaţi în compoziţia băuturilor non-alcoolice, în urma unor studii ce sugerează că aceştia pot provoca distrugeri semnificative în ADN-ul uman. Cele mai recente studii indică faptul că E211, cunoscut sub denumirea de benzoat de sodiu, prezent în compoziţia unor băuturi non-alcoolice, poate produce modificări semnificative în ADN-ul uman. Peter Piper, expert în gerontologie la Universitatea din Sheffield, a testat impactul benzoatului de sodiu asupra unor celule vii, în laborator, şi a descoperit că acest aditiv afectează mitocondriile, organite ce furnizează energia la nivelul celulelor.

Un studiu recent realizat de Food Standard Agency, organismul din Marea Britanie ce autorizează punerea pe piaţă a produselor alimentare, a scos la iveală faptul că mai mulţi coloranţi alimentari şi conservanţi utilizaţi pe scară largă în industria alimentară pot provoca tulburări de comportament la copii, precum hiperactivitatea, lipsa de concentrare, stări de furie şi alergii. Printre aceştia se numără tartrazină (E102), roşu alimentar (E124), galben auriu (E110), azorubina (E122), galben de quinoleină (E104) şi roşu alura (E129). Conservantul testat a fost benzoatul de sodiu (E211), care se găseşte în multe dulciuri, băuturi şi în alimentele procesate. Toţi aceşti aditivi, fără niciun fel de valoare nutriţională, sînt aprobaţi de UE, deşi unii dintre aceşti coloranţi sînt interzişi în SUA şi în ţări scandinave.



12