Sezonul estival 2006 a fost unul atipic pentru litoralul românesc din punct de vedere al modului în care au fost închiriate plajele şi al organizării bazelor de agrement nautic. Prin strategia ei care a distrus întregul turism de la malul Mării Negre, ministreasa Mediului, Sulfina Barbu, nu a mai închiriat plaja direct agenţilor economici, ci prin intermediari, aşa-numiţii operatori de plajă. Mai mult, ca să mai scape de o altă “durere de cap” - bazele de agrement nautic din staţiuni, ministreasa a introdus în caietele de sarcini întocmite pentru contractarea plajelor, un număr de 66 de baze de agrement pentru ambarcaţiuni cu sau fără motor. Mai exact, în zona Năvodari – Mamaia – Constanţa au fost prevăzute 28 de baze, în zona Eforie - Costineşti 14 baze, iar în zona Olimp – 2 Mai, 24 de baze, iar potrivit purtătorului de cuvînt al Direcţiei Apelor Dobrogea - Litoral (DADL), Cătălin Anton, vara asta au funcţionat “probabil toate”.
În ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea bazelor de agrement nautic, dacă în anii anteriori se semnau protocoale de colaborare între DADL, Autoritatea Navală (ANR) şi Direcţia Judeţeană a Poliţiei de Frontieră (DJPF) Constanţa, prin care se stabileau responsabilităţile fiecărei părţi semnatare, anul acesta nu s-a mai procedat aşa. Astfel, reprezentanţii ANR nu au mai fost consultaţi cu privire la regulile după care trebuie amenajată baza de agrement (de exemplu - distanţa care trebuie respectată la culoarul de ieşire în larg al ambarcaţiunilor) şi asta pentru că OUG 19/2006, cea care a permis efectuarea de construcţii pe plajă în mijlocul sezonului, nu prevede solicitarea de autorizaţii de la organizatorii acestor baze de agrement.
Apele Române nu mai au competenţă
Potrivit aceluiaşi act normativ, nici inspectorii DADL nu mai au competenţă de verificare a modului în care îşi desfăşoară activitatea aceste baze. “În conformitate cu OUG 19/2006, DADL are competenţa de a verifica şi sancţiona următoarele aspecte: nerespectarea clauzelor contractuale privind întreţinerea şi igienizarea zilnică a suprafeţei de plajă închiriată, neasigurarea condiţiilor sanitare şi de protecţie a mediului în zonele de îmbăiere şi pe plajă, neasigurarea lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă pînă la zona limitrofă plajei, amplasarea pe plajă a altor construcţii sau dotări decît cele admise şi circulaţia sau staţionarea autovehiculelor pe plajă”, a declarat Cătălin Anton. Acesta a adăugat că acelaşi document legislativ pune în sarcina Autorităţii Naţionale pentru Turism verificarea nerespectării prevederilor privind menţinerea în bună stare de funcţionare a dotărilor de pe plajă, inclusiv a celor de agrement. Totuşi, echipe de inspectori formate din inspectori ai DADL, ANR şi Poliţiei de Frontieră, au controlat 26 de agenţi economici, au aplicat 8 sancţiuni în valoare totală de 1.600 lei noi şi au confiscat sume nejustificate în valoare de 1.440 lei noi.
Producerea accidentelor, inevitabilă
Din fericire, vara asta nu s-au produs accidente nautice majore, fiind semnalat un singur incident minor. Mai exact, luna trecută, un turist s-a rănit într-un cablu de delimitare a spaţiului în care funcţionează activitatea de agrement nautic. “În urma verificării făcute de către inspectorul DADL, s-a constatat că instituţia noastră nu are competenţa legală de a interveni în acest caz”, a spus Anton, fără a preciza însă cine trebuie să ia măsuri. Avînd în vedere faptul că bazele de agrement sînt parte componentă a serviciilor pe care le oferă operatorul de plajă şi termenul limită pînă la care acestea pot funcţiona este 30 septembrie, nu ne rămîne decît să sperăm că turiştii vor fi suficient de vigilenţi să nu se rănească, pentru că în baza autorităţilor.... slabe speranţe.