Bazele sportive rurale pentru pensionari, reclamate de Guvern

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sesizări penale

Bazele sportive rurale pentru pensionari, reclamate de Guvern

Politică 12 Mai 2014 / 00:00 501 accesări

Programul Elenei Udrea prin care au fost construite baze sportive în mediul rural a fost privit cu suspiciune încă de la început. Şi nu pentru că ar fi fost ceva în neregulă să construieşti astfel de obiective, însă, atunci când ele sunt ridicate în localităţi în care populaţia este îmbătrânită, parcă nu-ţi vine să crezi că o bătrânică, la cei 70 de ani ai săi, va merge pe terenul de sport să joace handbal sau un bătrânel va arunca mingea la coşul de baschet. Astea erau cele mai vizibile semne că asupra proiectelor trenează umbra unor manevre ilicite. Mai mult decât atât, ele erau derulate în localităţi în care primari erau prieteni ai pedeliştilor, în special ai Elenei Udrea. În acest context, acum, când ies la suprafaţă, cu date concrete, ilegalităţile săvârşite de pedelişti, parcă îţi vine să te iei cu mâinile de cap şi să te întrebi, o dată în plus, în ce ţară trăieşti. Aşa se face că acţiunile Guvernului - care a sesizat organele de urmărire penală pentru nereguli identificate la obţinerea de fonduri şi acordarea de către unele autorităţi locale, în perioada 2006-2012, a unor contracte derulate prin Programul de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive în mediul rural - sunt justificate, având în vedere că vorbim despre bani publici.

PISICA ARUNCATĂ ÎN ALTĂ OGRADĂ Concluziile au rezultat din verificări efectuate de Corpul de control la administraţiile locale din oraşul Petrila şi comuna Ilia (judeţul Hunedoara), comuna Ştefan cel Mare (judeţul Călăraşi), comunele Aghireşu şi Mihai Viteazu (judeţul Cluj), comunele Corbii Mari şi Răscăieţi (judeţul Dâmboviţa), comuna Roata de Jos (judeţul Giurgiu), comuna Turţ (judeţul Satu Mare), comuna Snagov (judeţul Ilfov) şi comuna Teişani (judeţul Prahova). Şi astea sunt doar câteva dintre localităţile care ar trebui controlate pe acest subiect de către autorităţi. Ele sunt mult mai multe. Neregulile sunt prezentate după ce, săptămâna trecută, Guvernul a anunţat identificarea unor nereguli comise de foşti primari PDL la contracte finanţate din Fondul de Mediu. Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat că Elena Udrea semna alocarea de bani, în perioada interimatului la Ministerul Mediului. Udrea a precizat atunci că niciuna dintre neregulile constatate în nota de informare privind Fondul de Mediu nu a fost comisă în lunile noiembrie şi decembrie 2009, perioada în care a condus interimar Ministerul Mediului. Oricum, nu se aştepta nimeni să-şi pună ţărână în cap... Mai mult decât atât, ea a aruncat pisica în ograda lui Boc, spunând că programul amintit nu a fost coordonat de Ministerul Dezvoltării, ci de primul-ministru.

ALTE NEREGULI Revenind la ce au descoperit inspectorii Corpului de control al premierului, administraţia locală din comuna Teişani este acuzată că a folosit documente falsificate pentru justificarea fondurilor primite la realizarea unei reţele de apă potabilă. Totodată, conform inspectorilor, s-a acordat o sumă cu 1,49 milioane lei mai mare decât s-a solicitat, prin cererea de finanţare pentru Primăria Petrila, la realizarea unui canal de ape menajere. De asemenea, Primăria Răscăeţi a acordat ilegal un contract de 1,5 milioane lei pentru amenajarea unui pod, iar la Mihai Viteazu au fost subcontractate lucrări cu încălcarea prevederilor contractuale. Corpul de control mai acuză autorizarea ilegală a unor lucrări, prezentarea de date false în documentele de recepţie, schimbarea destinaţiei fondurilor alocate de la buget, plata nejustificată a unor lucrări neexecutate, cheltuirea ineficientă a fondurilor publice pentru obiective de investiţii care nu au fost puse în funcţiune. Aşteptăm şi primele rezultate ale anchetelor penale în cazurile amintite, pentru că degeaba au fost scoase la iveală neregulile dacă nu se iau şi măsuri.



12