BBC, acuzat de orientări anti-creştine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

BBC, acuzat de orientări anti-creştine

Monden 08 Septembrie 2010 / 00:00 326 accesări

Radiodifuzorul public britanic BBC se confruntă cu probleme legate de conţinuturile sale editoriale, după ce, în contextul vizitei Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie, a fost acuzat de neprofesionalism şi orientări anti-creştine. Arhiepiscopul catolic de St. Andrews şi Edinburgh, Keith O’Brien, a declarat că actualele conţinuturi ale BBC sunt lipsite de profesionalism şi echidistanţă. Declaraţia sa a venit după ce Mark Thompson, director general al BBC, a declarat săptămâna trecută că, mult timp, BBC a avut o orientare de stânga. Arhiepiscopul O’Brien a mai afirmat că cercetările realizate pe materialele BBC despre creştinism, în general şi catolicism, în particular, relevă o puternică orientare împotriva instituţiilor creştine. A mai spus că se teme că difuzarea unui documentar despre abuzurile clericilor catolici, care coincide cu vizita Papei în Marea Britanie, programată săptămâna viitoare, va avea o acţiune distrugătoare asupra Vaticanului. BBC nu a comentat deocamdată aceste acuzaţii.

Vizita Papei în Marea Britanie este considerată un eveniment special, dat fiind că aceasta ar fi a doua oară când un Suveran Pontif merge în Marea Britanie, după ce regele Henric al VIII-lea Tudor s-a separat de Roma şi de catolicism, în urmă cu cinci secole, înfiinţând Biserica Anglicană. Papa Benedict al XVI-lea va pleca din capitala italiană, joi, 16 septembrie, cu destinaţia Edinburgh, unde va fi primit la Palatul Regal Holyroodhouse, în cadrul unei vizite de curtoazie a Maiestăţii Sale Elisabeta a II-a, regina Marii Britanii. Vizita papală este un răspuns la invitaţia reginei Elisabeta a II-a, liderul Bisericii Anglicane şi a episcopilor Angliei, Ţării Galilor şi Scoţiei.

Vizita, anunţată din luna martie de autorităţile britanice, a provocat deja reacţii de indignare în Marea Britanie. Reverendul Ian Paisley, figură istorică a protestantismului radical în Irlanda de Nord, a apreciat că invitaţia Papei în Marea Britanie este o eroare şi i-a calificat drept anticrişti pe preoţii vinovaţi de comiterea de abuzuri sexuale asupra unor copii. Doi militanţi britanici în favoarea ateismului au cerut arestarea Papei în timpul vizitei acestuia, pentru crime împotriva umanităţii, după acuzaţiile potrivit cărora ar fi acoperit acţiunile unor preoţi pedofili. Vaticanul a fost criticat şi pentru că a creat, în octombrie 2009, o structură specială pentru a-i primi pe disidenţii anglicani care doresc să se convertească la catolicism. Marea Britanie numără 4,2 milioane de catolici, dintr-o populaţie de aproximativ 61 de milioane de locuitori.



12