BCE: Șomajul în zona euro este mai mare decât indică datele oficiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

BCE: Șomajul în zona euro este mai mare decât indică datele oficiale

10 Mai 2017 / 17:52 416 accesări

Șomajul în zona euro este mai mare decât indică statisticile oficiale, continunând să plafoneze creșterea salariilor, indică un studiu al Băncii Centrale Europene (BCE) publicat miercuri, ridicând semne de întrebare referitoare la repetarea actualului program monetar al băncii, potrivit Reuters.

Creșterea salariilor a fost neașteptat de slabă pentru blocul comunitar care se bucură de cea mai bună perioadă economică din ultimul deceniu, iar BCE susține că o dinamică mai bună a salariilor este necesară pentru ca revenirea inflației să devină sustenabilă - o condiție-cheie pentru renunțarea la actualul program monetar, scrie Reuters.

Explicând aparenta neconcordanță între scăderea rapidă a șomajului și creșterea slabă a salariilor, BCE susține că statisticile în materie de șomaj exclud oamenii care nu îndeplinesc criteriile stabilite pentru statistici și îi exclud, de asemenea, pe oamenii care muncesc part-time și caută mai multe ore de muncă, chiar dacă ambele grupuri influențează îngustarea pieței forței de muncă.

Dacă sunt analizate aceste categorii, reducerea pieței muncii ajunge la 15%, mult peste rata oficială a șomajului de 9,5%.

Reformele din piața muncii au generat o creștere a numărului de angajați cu jumătate de normă, ceea ce a dat angajaților o flexibilitate mai mare. Astfel, companiile angajează mai mulți muncitori cu jumătate de normă în loc să acorde mai mult de lucru actualilor angajați.

Locurile de muncă cu jumătate de normă și cele temporare au crescut cu 4 milioane de la criza financiară, chiar dacă totalul locurilor de muncă nu a crescut, acesta fiind un posibil obstacol în calea creșterii salariilor.

BCE estimează că aproape 3,5% din populația cu vârstă de muncă este considerată - statistic - inactivă, chiar dacă s-ar putea alătura rapid forței de muncă, iar 3% este subocupată sau lucrează mai puține ore decât își doresc.

Majoritatea locurilor de muncă nou-create sunt în sectorul serviciilor, unde câștigurile generate de productivitate sunt scăzute, plafonând potențiala creștere a salariilor.

Taguri articol
BCEșomajZona euro


12