Bebelușul născut în taxi ar fi putut supravieţui!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anchetă la final Sancțiuni drastice în cazul Maternității din Ploiești!

Bebelușul născut în taxi ar fi putut supravieţui!

Sănătate 04 Noiembrie 2014 / 00:00 625 accesări

În ultima perioadă, specialiștii Corpului de control al Ministerului Sănătății (MS) au lucrat la foc continuu. Nici nu s-a finalizat bine ancheta de la Spitalul Municipal Huși, când o fetiță de patru ani a murit cu zile, potrivit raportului MS (a venit pentru dureri în gât și i s-a administrat un tratament cu antibiotic fără a fi testată), că a urmat o alta. Comisia MS a finalizat ieri raportul de control efectuat la nivelul Spitalului de Obstetrică - Ginecologie Ploieşti în cazul tinerei care a primit asistenţă medicală în această unitate, dar care a născut într-un mijloc de transport nemedicalizat, în drum spre Bucureşti.

NU SE RESPECTĂ PROTOCOALELE Echipa de control a MS a constatat că, la Maternitatea din Ploieşti, protocoalele terapeutice nu sunt elaborate potrivit prevederilor ordinelor MS de aprobare a ghidurilor de practică medicală pentru specialităţile medicale, astfel încât nu există proceduri operaţionale elaborate pentru fiecare manevră terapeutică diferenţiat pentru personalul cu studii superioare şi personalul cu studii medii.

”De asemenea, protocoalele/procedurile existente la nivelul unităţii sunt în mare majoritate neimplementate. Aceste protocoale nu sunt avizate de către directorul medical al spitalului, ci sunt doar înregistrate la registratura spitalului”, potrivit MS.

FĂRĂ ACCEPT, FĂRĂ PARAFĂ Din analiza Fişei medicale de la camera de gardă, nu există acceptul în scris al pacientei și nici parafa medicului curant privind transferul interclinic către o altă unitate medicală din Bucureşti. De asemenea, conform documentului prezentat de către Comisia de control, se mai precizează că pacienta avea membranele rupte (reprezintă o urgenţă chirurgicală majoră) și că situația ei putea fi rezolvată în cadrul Spitalului din Ploieşti, având în vedere situaţia liniilor de gardă existente. ”În cazul în care starea nou-născutului prematur necesita îngrijiri medicale peste nivelul celor care puteau fi acordate în unitatea sanitară respectivă, medicul curant avea posibilitatea şi obligaţia de a solicita un transfer de urgenţă”, explică MS în raport. Având în vedere declaraţiile contradictorii ale medicului curant, asistentului de la camera de gardă şi asistentului de pe ambulanţă, nu se poate stabili cu exactitate dacă pacienta a plecat de bunăvoie neasistată medical sau dacă acest lucru a fost impus de împrejurări. Cu toate acestea, din toate declaraţiile reiese că pacienta a fost consiliată să meargă la un spital din Bucureşti, în loc să se insiste pentru rezolvarea locală a cazului, pentru transferul interclinic sau pentru intervenţia chirurgicală şi ulterior, dacă era cazul, pentru transferul interclinic al pacientului critic.

”EXISTA POSIBILITATEA SUPRAVIEŢUIRII NOU-NĂSCUTULUI” ”Considerăm că, în baza documentelor prezentate şi a declaraţiilor anexate la prezentul raport, dacă s-ar fi încercat rezolvarea cazului în cadrul Spitalului de Obstetrică - Ginecologie Ploieşti, exista posibilitatea supravieţuirii nou-născutului”, potrivit MS. Specialiștii MS au ajuns la concluzia că nu au fost respectate o serie de prevederi legale, motiv pentru care Comisia de control a dispus o serie de măsuri și propuneri. Printre acestea precizăm: demiterea managerului Spitalului de Obstetrică - Ginecologie Ploiești, sesizarea Comisiei de Disciplină şi a Consiliului Etic al Spitalului de Obstetrică - Ginecologie Ploieşti pentru sancţionarea dr. Vasiloiu Raluca - medic specialist obstetrică - ginecologie, dar și a asistentei Radu Ramona Lucia și, nu în ultimul rând, transmiterea raportului către Colegiul Medicilor Prahova și către Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Managerul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Ploiești, dr. Călin Boeru, a solicitat încetarea contractului de management cu acordul ambelor părți, cererea fiind depusă la Consiliul Județean Prahova, în administrarea căruia se află spitalul.

Reamintim că femeia le-a spus ziariștilor că o asistentă din maternitatea de la Ploiești i-a chemat taxiul, explicându-i-se de către angajații spitalului că pregătirea unei săli în care să nască ar dura mai mult decât drumul ei până la Maternitatea Polizu din București și primind asigurări că, deși avea membranele rupte, nu va naște mai devreme de trei ore. De asemenea, ea a povestit că, în momentul în care a văzut că naște, șoferul taxiului a tras pe dreapta și a solicitat ambulanța, care a preluat nou-născutul, l-a transportat la o maternitate din București, unde s-a constatat decesul lui.



12