Bebeluş răpus de sărăcie?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După doar două luni de viaţă Inima a încetat să-i mai bată

Bebeluş răpus de sărăcie?

Eveniment 02 Noiembrie 2012 / 00:00 758 accesări

 Soarta unui bebeluş din Limanu a fost una cât se poate de nedreaptă: a văzut lumina zilei doar două luni. O afecţiune respiratorie severă l-a răpus pe copil, medicii fiind neputincioşi în faţa bolii. Au încercat totul, însă eforturile s-au dovedit a fi în zadar. După o resuscitare, cu răspuns, ce i-a fost efectuată la Spitalul Municipal Mangalia, pe 30 octombrie, în jurul orei 8.30, bebeluşul a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Constanţa, însă, aici, în jurul orei 17.20, inima sa a încetat să mai bată. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa au demarat deja o anchetă pentru a vedea exact ce s-a întâmplat, cum de s-a ajuns în situaţia ca bebeluşul să ajungă la spital cu o afecţiune atât gravă. La rândul lor, specialiştii Direcţiei pentru Protecţia Copilului vor cerceta atent situaţia, şi vor lua decizia ce se impune în cazul familiei îndoliate, mai ales că aceasta reuşeşte cu greu să se întreţină. Cei cinci membri rămaşi ai familiei îşi duc zilele într-o cămăruţă, fără sursă de lumină şi apă.

Soarta unui bebeluş din Limanu a fost una cât se poate de nedreaptă: a văzut lumina zilei doar două luni. „S-a născut la termen, fără să aibă vreo problemă de sănătate”, povesteşte tatăl fetiţei, Florin Grigoraş, de 25 de ani. După două luni, însă, noul membru al familiei s-a îmbolnăvit. Bărbatul a spus că, mai întâi, copilul a tuşit şi respira greu, dar fără să facă febră. Atunci, din experienţa căpătată în creşterea celorlalţi trei copii, de cinci, trei şi doi ani, cea care le-a dat viaţă, Elena Pavel, de 23 de ani, a decis să meargă cu copilul la medicul de familie din localitate. Pe 29 octombrie, bebeluşul a fost consultat de medicul de familie, susţine mătuşa fetiţei. „Medicul i-a spus că trebuie să se ducă cu copilul la spital, întrucât starea sa de sănătate nu este tocmai bună. Mama, din păcate, nu a avut bani să ajungă spital, aşa că a plecat acasă să o îngrijească ea”, spune mătuşa. Spre dimineaţa de 30 octombrie însă, fetiţei i-a fost tot mai rău. „S-a învineţit la faţă şi respira greu. Atunci mama sa a chemat repede ambulanţa. Am încercat eu să o masez pe piept, să o trag de mânuţe, dar... A venit ambulanţa şi a luat-o repede la spital. Am înţeles că au resuscitat-o acolo”, îşi aduce aminte mătuşa. Tatăl fetiţei a spus că de la Spitalul Mangalia copilul său a fost trimis cu ambulanţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Şi-a dat seama că fetiţa sa este foarte grav bolnavă. A primit cumplita veste spre seară.

UN PRIM DIAGNOSTIC, PNEUMOPATIE Aşa cum se procedează în asemenea situaţii, specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au demarat o anchetă pentru a vedea exact ce s-a întâmplat, cum de s-a ajuns ca un bebeluş de doar două luni să moară. Potrivit directorului executiv adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov, un prim diagnostic ce i-a fost stabilit fetiţei a fost de pneumopatie. Din spusele sale, şi după primele date ale anchetei, a reieşit că mama fetiţei ar fi refuzat să-şi ducă copilul la spital atunci când medicul de familie i-ar fi spus şi că ar exista o semnătură în acest sens, pe propria răspundere. Cât priveşte restul informaţiilor prezentate de către familie, ele coincid cu cele ale DSPJ. „Pe 29 octombrie, mama fetiţei a ajuns la medicul de familie. A refuzat să meargă la spital, astfel că în dimineaţa de 30 octombrie starea de sănătate a copilului s-a înrăutăţit. A fost chemată ambulanţa, echipajul constatând că fetiţa era în stop cardio-respirator. A fost stabilizată şi transportată la Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) al Spitalului Mangalia, unde a fost supusă manevrelor de resuscitare. A fost din nou stabilizată şi transportată la SCJU. Aici a fost preluată de personalul de specialitate, a fost consultată şi la pediatrie şi la ATI. La ora 17.20 a fost declarat decesul”, acestea sunt primele date din anchetă, a declarat dr. Dinisov.

FETIŢA, PRELUATĂ ÎN STARE FOARTE GRAVĂ DE AMBELE SPITALE Din declaraţiile oficialilor celor două spitale la care copila a ajuns - Spitalul Clinic Municipal Mangalia şi SCJU - reiese că fetiţa a fost preluată de către echipele medicale în stare foarte gravă. Atât directorul medical al SCJU, dr. Cătălin Grasa, cât şi directorul medical al Spitalului din Mangalia, dr. Dan Nicolae Lefter, au atras atenţia că şansele de supravieţuire ale bebeluşului erau minime, în urma examinărilor de specialitate. „Imediat ce pacientul a ajuns în CPU, cadrele medicale au făcut totul. Era în stop cardio-respirator. Au fost aplicate manevrele de resuscitare, şi-a mai revenit, după aprox. 40 de minute, apoi a intrat în comă”, a declarat directorul medical al Spitalului Mangalia. El a adăugat că s-a decis transportul fetiţei, în condiţii sigure şi impuse de lege, la SCJU. Şi aici s-a făcut totul pentru salvarea sa. Dr. Cătălin Grasa a explicat că starea sa era extrem de gravă.

ÎN AŞTEPTAREA REZULTATELOR NECROPSIEI Cauza pentru care fetiţa de doar două luni s-a stins din viaţă va fi făcută cunoscută în urma rezultatelor necropsiei, rezultate ce vor fi comunicate de către specialişti ai Serviciului de Medicină Legală din cadrul SCJU. „Am venit să ne luăm fetiţa acasă, dar ni s-a spus că trebuie să aşteptăm să i se facă autopsia”, a spus tatăl îndoliat. Familia a apelat la Primăria din Limanu pentru a le pune la dispoziţie un mijloc de transport autorizat, ei neavând nicio posibilitate în acest sens. „N-am mai nimic, însă, încercăm, aşa cum putem, să înmormântăm copilul creştineşte, aşa cum se cuvine”, a spus mătuşa fetiţei.

DIRECŢIA PENTRU PROTECŢIA COPILULUI VA ÎNCEPE O ANCHETĂ Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, psiholog Roxana Onea, a declarat că Direcţia se va sesiza şi va demara o anchetă în cazul familiei îndoliate. „Fără discuţie cazul va intra în atenţia noastră. Vrem să vedem exact în ce condiţii trăiesc, ce posibilităţi au pentru a le asigura celor mici un trai decent”, a spus Onea. Dacă se va constata că mama este vinovată pentru moartea fetiţei ea va fi decăzută din drepturi dar va răspunde şi în faţa legii. „Dacă aveau probleme mari, nu aveau condiţiile necesare pentru creşterea unui nou născut, ar fi putut să ceară ajutorul Primăriei, la rândul ei primăria ne contacta pe noi. Există un modul mamă şi copil”, a mai declarat Onea. Din spusele tatălui, cu toţii locuiesc într-o cămăruţă ce a fost ridicată pe un teren ce a fost acordat de către Primărie. N-au curent, n-au sursă de apă potabilă, dar au o sobă cu care se încălzesc, a spus tatăl. Recunoaşte că traiul este extrem de greu. Alocaţiile copiilor şi ce mai câştigă ca zilier sunt singurele surse de venit. Ştia că o să le fie greu cu un nou membru în familie, dar au gândit că este păcat să întrerupă sarcina. „Ea este mai credincioasă, a ţinut mult să nască şi acest copil”, a spus mătuşa.



12