Parchetul din oraşul francez Evry a iniţiat o investigaţie preliminară pentru discriminare în cazul copilului de etnie rromă a cărui înhumare ar fi fost refuzată iniţial de primarul unei localităţi. Refuzul primarului acestui oraş de la periferia Parisului de a permite înhumarea bebeluşului rrom în cimitirul local a generat un val de indignare în Franţa, edilul prezentând scuze şi negând că ar fi la originea deciziei. Chiar și preşedintele François Hollande şi-a exprimat indignarea faţă de acest caz.
Bebeluşul, o fetiţă pe nume Maria Francesca, născută în octombrie 2014, a decedat în noaptea de 25 spre 26 decembrie 2014, din cauza sindromului de moarte subită la sugar. Decesul a survenit în tabăra în care locuia cu familia ei, la Chantran, în apropiere de pistele aeroportului de la Orly. Certificatul de deces a emis de Spitalul Corbeil, unde a fost transportată. Firma de pompe funebre a anunțat apoi că s-a lovit de refuzul primarului din Champlan, Christian Leclerc, de dreapta, de a-i acorda un loc în cimitirul localităţii. Sicriul mic şi alb a fost înhumat în cele din urmă în cimitirul din Wissous, la şapte kilometri de Champlan, unde trăieşte familia copilului, în urma unei ceremonii religioase într-o biserică romano-catolică la care au participat aproximativ 100 de persoane.
TOATĂ LUMEA CRITICĂ Preşedintele Hollande a declarat că refuză ca „Franţa să-i trateze pe alţii aşa cum s-a întâmplat într-un cimitir”, pe fundalul emoţiei provocate după dezvăluirea cazului. Premierul Manuel Valls a denunţat la rândul său „o injurie la adresa a ceea ce reprezintă Franţa”. În apărarea sa, Christian Leclerc a renunţat la tăcere pentru a evoca o neînţelegere şi pentru a da asigurări că nu s-a opus înhumării niciun moment, contrazicând comentarii anterioare citate de publicația „Le Parisien“. Potrivit cotidianului, primarul a spus că nu mai sunt locuri în cimitir şi a argumentat că familia bebeluşului nu plăteşte impozite. În scurt timp, numeroşi lideri politici şi-au exprimat indignarea. Ultimul dintre ei - preşedinta Frontului Naţional, de extremă-dreapta, Marine Le Pen, care a denunţat „o lipsă de umanitate”.
Părinţii micuţei, originari din România, trăiesc de cel puţin opt ani în Franţa. Aceștia au doi băieţi, de cinci şi nouă ani, şcolarizaţi la Champlan. Se estimează că circa 20.000 de rromi trăiesc în prezent în Franţa, cel mai adesea în condiţii precare, în tabere ilegale din care sunt goniţi frecvent.