Benazir Bhutto a fost înhumată în mausoleul familial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Benazir Bhutto a fost înhumată în mausoleul familial

Externe 29 Decembrie 2007 / 00:00 698 accesări

Fostul premier şi lider al opoziţiei pakistaneze Benazir Bhutto, ucisă joi, într-un atentat sinucigaş, lîngă Islamabad, a fost înhumată vineri, în mausoleul familial din provincia sa natală Sindh, în sudul Pakistanului. Benazir Bhutto, care a fost prima femeie care a condus o ţară musulmană, a fost înmormîntată alături de tatăl său, Zulfikar Ali Bhutto, primul premier ales al ţării, înlăturat de la putere de armată în 1977 şi spînzurat ulterior. Sute de mii de susţinători s-au adunat pentru a-i aduce un ultim omagiu defunctei, al cărei sicriu a fost acoperit cu drapelul partidului său. Cortegiul a avut nevoie de două ore pentru a parcurge cei cinci kilometri care separă satul său natal, Ghari Khuda Baksh, de mausoleu.

Un doliu naţional de trei zile a fost decretat în Pakistan în memoria celei care a fost prima femeie care a condus o ţară musulmană. Ea a decedat la spital în urmă rănilor suferite în atacul sinucigaş. Medicii care au încercat să îi salveze viaţa au declarat ieri că Benazir Bhutto a murit din cauza fragmentelor metalice ale bombei care a explodat joi la Rawalpindi, în corpul său nefiind găsite gloanţe. Benazir Bhutto nu mai avea puls în momentul în care a fost adusă la unitatea medicală. Fostul premier avea răni care împiedicau alimentarea craniului cu sînge. Purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne a confirmat că moartea a fost cauzată de fragmente metalice ce i-au străpuns partea dreaptă a craniului. Iniţial se vorbise despre împuşcarea lui Bhutto de către atentatorul care ulterior a detonat încărcătura explozivă avută asupra sa.

Aproape de haos

O mulţime furioasă, formată din simpatizanţi ai fostului lider al opoziţiei pakistaneze, a incendiat, vineri, sediul din Peshawar al partidului preşedintelui Pakistanului, Pervez Musharraf. Circa 1.500 de manifestanţi care cîntau “Bhutto este vie!” au mărşăluit pe străzi şi au incendiat sediul partidului Liga Musulmană a Pakistanului - Quaid (PML-Q) şi au aruncat cu pietre în vitrina unui cinematograf. Poliţia a intervenit împotriva mulţimii furioase, după o noapte de revolte sporadice în întreaga ţară, în urma cărora au murit, pînă în prezent, cel puţin 32 persoane. În cursul nopţii, numeroşi simpatizanţi ai fostului premier pakistanez au incendiat maşini, clădiri oficiale şi alte simboluri ale puterii preşedintelui Musharraf, pe care opoziţia îl consideră responsabil pentru moartea lui Bhutto, în timp ce Islamabadul acuză militanţii islamişti care au legături cu al-Qaida şi cu talibanii, foarte activi în ţară. Forţele de ordine au primit, vineri, ordin să tragă în manifestanţii violenţi din provincia Sindh. Patru persoane, dintre care un membru al partidului preşedintelui pakistanez, au fost ucişi, pe de altă parte, într-un atentat cu bombă în Valea Swat. Circa 16.000 de membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi în provincia Sindh, dintre care 10.000 numai la Karachi, capitala regiunii.

Al-Qaida se laudă cu asasinatul

Reţeaua teroristă al-Qaida a revendicat atentatul soldat cu moartea lui Benazir Bhutto. Ministerul pakistanez de Interne a anunţat vineri că a interceptat o convorbire telefonică ce arată că al-Qaida s-a aflat în spatele asasinării liderului opoziţiei. “Deţinem interceptări telefonice care arată că liderul al-Qaida Baitullah Mehsud este în spatele asasinatului”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, Javed Iqbal Cheema, într-o conferinţă de presă. Mehsud este unul din cei mai căutaţi lideri rebeli din Pakistan şi s-ar afla în regiunea din sudul Waziristanului, la graniţa cu Afganistanul. Cheema a declarat că autorităţile au interceptat, vineri dimineaţă, o convorbire telefonică în care Mehsud şi-a felicitat militanţii pentru atac. El a adăugat că Mehsud se află în spatele atentatului sinucigaş din luna noiembrie, de la Karachi, care a vizat-o tot pe Bhutto. Reţeaua al-Qaida şi talibanii afgani, sprijiniţi de triburile pakistaneze, şi-au reconstituit forţele în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul, apreciază SUA. Autorităţile de la Islamabad au recunoscut prezenţa lor şi armata pakistaneză încearcă să îi combată, de la sfîrşitul lui 2001, în aceste zone, pe militanţii islamişti pakistanezi, dar şi pe talibanii afgani şi pe membrii străini ai reţelei al-Qaida. Aceiaşi militanţi, precum şi Osama ben Laden, au demarat, anul acesta, jihadul împotriva regimului lui Musharraf şi au înfruntat-o pe Bhutto, care îi condamna în fiecare discurs, promiţînd să elimine ameninţarea islamistă.

Reacţiile internaţionale continuă

Moartea lui Benazir Bhutto a provocat temeri de haos în această ţară de 160 de milioane de locuitori care are şi arsenal nuclear, temeri ce au provocat scăderi ale burselor din Asia şi Europa şi creşterea cursului petrolului. Asasinatul este ultimul dintr-o serie record de atentate sinucigaşe din istoria Pakistanului, soldate cu 800 de morţi în 2007. Cel mai sîngeros a fost comis la 18 octombrie, cînd doi kamikaze au ucis 139 de persoane la o reuniune simpatizanţilor lui Bhutto, care îi celebrau revenirea din exil. Benazir Bhutto a supravieţuit atentatului, dar autorităţile au avertizat-o în mod repetat că este în pericol, dînd asigurări că au informaţii precise că teroriştii islamişti încearcă să o ucidă. Potrivit unui mesaj electronic dezvăluit joi de presa americană, Benazir Bhutto îl acuzase pe preşedintele Musharraf că i-a refuzat o protecţie adecvată în ultimele luni.

În urma asasinării lui Benazir Bhutto, Polonia a anunţat că îşi va spori cu o treime contingentul din Afganistan, urmînd să ajungă la 1.600 de militari. Ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich, a declarat că “destabilizarea situaţiei din Pakistan şi riscul ca această destabilizare să se propage în jurul Pakistanului, în toată regiunea şi, deci, în Afganistan, ne obligă să ne consolidăm contingentul. Proiectul de dispoziţie pe care ministerul îl pregăteşte în acest moment vorbeşte de circa 400 de militari în plus. Dintre aceştia, aproape 200 vor asigura mentenanţa a opt elicoptere a căror trimitere fusese prevăzută de Polonia în urmă cu un an”. Contingentul polonez din Afganistan numără acum 1.200 de militari din cei 36.000 din Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate a NATO.

Drapelul afgan va fi coborît în bernă, astăzi, la ordinul preşedintelui Hamid Karzai, ca omagiu adus lui Benazir Bhutto. Şeful statului afgan, care se întîlnise chiar joi cu Benazir Bhutto, la Islamabad, cu cîteva ore înainte de moartea acesteia, a calificat asasinatul drept “un act de o brutalitate imensă”. “Sînt profund dezolat şi afectat de faptul că sora noastră curajoasă, această fiică formidabilă a lumii musulmane, nu mai este printre noi”, a declarat preşedintele. La ordinul său, “pentru a marca martiriul lui Benazir Bhutto şi în semn de simpatie cu naţiunea soră a Pakistanului, drapelul naţional al Afganistanului va fi coborît în bernă, sîmbătă dimineaţă, timp de 24 de ore”. Liderul afgan a declarat că “responsabili pentru acest asasinat sînt duşmanii Pakistanului şi ai păcii”.

India a ordonat grănicerilor să dea dovadă de vigilenţă maximă, după asasinarea lui Benazir Bhutto, autorităţile indiene temîndu-se că haosul din Pakistan s-ar putea extinde şi în teritoriul indian. Relaţiile dintre India şi Pakistan, care s-au confruntat în trei războaie şi au fost pe punctul declanşării unui nou conflict în 2002, au fost întotdeauna tensionate, în pofida procesului de pace din ultimii ani. Forţele indiene primesc deseori ordine de alertă în replică la criza din Pakistan, ţară care are arma nucleară, aşa cum s-a întîmplat în luna noiembrie, cînd preşedintele Pervez Musharraf a decretat starea de ugenţă.

Taguri articol


12