Este vremea prunelor și ar trebui să profităm din plin de aceste fructe, unele din cele mai importante surse naturale de vitamine și minerale. Consumate proaspete, prunele au acțiune de reglare a glicemiei, fiind una dintre cele mai importante surse naturale de prevenție a diabetului. Ele previn apariția acestei boli prin stimularea metabolismului glucidic. Deși nu sunt bogate în fier, prunele combat anemia prin concentrația mare de vitamina C și mențin sănătatea țesuturilor și elasticitatea pielii. Totodată, consumul acestor fructe previne ateroscleroza și scade colesterolul. Tot aceste fructe lunguiețe sunt surse bogate în betacaroten și vitamina E, două vitamine importante în menținerea sănătății ochilor. Mai mult, prunele au rol de reglare a glicemiei, fiind totodată bogate în complexul de vitamine B, având astfel proprietăți de protecție cerebrală și stimulare a memoriei. Flavonoidele din prune au rol de protecție împotriva tulburărilor cognitive legate de înaintarea în vârstă, prevenind boli precum Parkinson sau Alzheimer. Prunele sunt surse foarte bogate în bor organic, substanță ce joacă un rol crucial în asimilarea calciului și consolidarea sistemului osos. Studiile de laborator asupra prunelor au demonstrat că ele au o acțiune antitumorală intensă, fiind printre cele mai bune fructe recomandate în prevenirea cancerului.