Vă povesteam, în ediţia trecută, despre beneficiile fenomenale ale urzicilor, despre calităţile lor medicinale şi despre modalităţile de utilizare.
PULBEREA Se macină fin rădăcinile şi partea aeriană a urzicii cu râşniţa de cafea. Pulberea se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, timp de 4 săptămâni. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă întreagă, pe stomacul gol.
TINCTURA DE RĂDĂCINĂ DE URZICĂ Se pun 15 linguri de pulbere de rădăcină într-o sticlă, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 60 de grade. Conţinutul se lasă la macerat două săptămâni, închis ermetic, apoi se filtrează şi se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă.
SUCUL DE URZICĂ Se pun în blender 100 g de frunze proaspăt culese, spălate bine înainte, şi 150 ml de apă. Se amestecă prin mixare, iar apoi se stoarce şi se filtrează. Se consumă 120 ml de suc, zilnic, pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare, a celor intestinale şi a anemiei.
UTILIZĂRI COSMETICE Pentru curăţarea tenului şi eliminarea impurităţilor care apar adesea în cazul unui ten gras, se clăteşte faţa cu infuzie preparată dintr-o lingură de urzici uscate la 250 ml de apă. Se fierb, se lasă să stea 10 minute, apoi se strecoară şi se curăţă bine faţa şi gâtul cu un tifon înmuiat în infuzie. (Va urma)