Beneficiile unei existenţe tihnite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fericirea prelungeşte viaţa

Beneficiile unei existenţe tihnite

Monden 03 Noiembrie 2011 / 00:00 504 accesări

INDICE Cine vrea să trăiască mult trebuie să încerce să fie fericit, este concluzia unui studiu care arată că oamenii fericiţi sunt cu 35% mai puţin susceptibili să moară devreme decât cei care se declară nefericiţi. Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii au cerut celor 3.853 participanţi la studiu să spună care este indicele lor de fericire la orele 7, 7 şi jumătate, 19 şi 19 şi jumătate. Cercetătorii consideră că acest demers este mult mai potrivit decât să-i întrebi pe oameni ce cred ei despre fericire, concept ce variază de la o persoană la alta. După cinci ani, au fost număraţi câţi dintre participanţi, cu vârste între 52 şi 79 de ani, muriseră, comparând rezultatul cu indicele de fericire comunicat. Conform rezultatelor, printre cei vii, oamenii care s-au declarat mai fericiţi au fost mai numeroşi decât ceilalţi. Rezultatele nu dovedesc faptul că fericirea duce obligatoriu la o viaţă mai lungă, dar cifrele sunt destul de relevante. Acelaşi studiu a arătat că, în general, oamenii sunt ceva mai puţin fericiţi la sculare şi mai fericiţi spre orele 19.

LUCRURI NEPREŢUITE Guvernul britanic va efectua un sondaj în rândurile cetăţenilor, pentru a le afla gradul de satisfacţie. Chestionarul este realizat de Oficiul pentru Statistici Naţionale şi cuprinde zece întrebări. Coaliţia guvernamentală doreşte să afle dacă cetăţenii pe care îi conduce sunt mulţumiţi de viaţa pe care o duc, dacă se înţeleg cu partenerul de viaţă sau, dimpotrivă, au probleme în familie, dacă au sau nu serviciu şi cât de satisfăcuţi sunt de venitul pe care îl înregistrează şi, nu în ultimul rând, dacă au sau nu încredere în politicieni şi în consiliile locale. Realizarea sondajului se va face într-un an şi va costa Guvernul britanic două milioane de lire sterline. Iniţiativa a fost criticată de către specialişti şi locuitori, fiind considerată inutilă şi o risipire de bani, deoarece nu poate măsura lucruri care nu pot fi cuantificate. Sondajul include şi statistici oficiale legate de economie. Totodată, măsoară emisiile de gaze naturale şi electricitatea provenită din sursele regenerabile.

BANII ADUC FERICIREA Oamenii ar alege un loc de muncă mai bine plătit, chiar dacă ar fi nefericiţi. Peste 2.500 de persoane au fost întrebate ce le-ar face mai fericite: o slujbă cu un salariu de 50.000 de lire sterline pe an, cu un program rezonabil, ce le-ar permite 7,5 ore de somn sau un job cu un salariu de 90.000 de lire sterline, cu un program neobişnuit, care le-ar permite doar şase ore de somn. O echipă de economişti de la Universitatea Cornell a aflat că cei mai mulţi ar alege job-ul mai bine plătit, dar care nu i-ar face fericiţi. Presaţi să ofere o motivaţie, majoritatea şi-au justificat alegerea prin faptul că o slujbă mai bine plătită le-ar face familia mai fericită. Alţii au spus că i-ar bucura statutul social mai bun, care vine cu o slujbă mai bănoasă, iar alţii susţin că un job mai bine plătit le dă mai mult sens.

CULTURA ASOCIATĂ CU FERICIREA Oamenii care vizitează muzee, asistă la concerte, cântă la un instrument sau practică orice fel de activitate artistică sunt mult mai satisfăcuţi de viaţa lor, indiferent de starea materială sau de nivelul de educaţie. Studiul susţine că legătura între cultură şi starea de bine nu se manifestă la fel în cazul ambelor sexe. Pentru bărbaţi, activităţile pasive, precum vizitele la muzeu şi asistarea la concerte sunt asociate cu stări de bine. În schimb, femeile preferă să fie mult mai active, să cânte sau să creeze, pentru a evita stările de anxietate şi depresiile. Cercetătorii Universităţii Norvegiene de Ştiinţă şi Tehnologie au analizat informaţii culese de la 50.797 adulţi care trăiesc în Norvegia. Rezultatele au fost lipsite de ambiguitate şi oarecum neaşteptate. Nu numai că s-a constatat o corelaţie puternică între activităţile culturale şi fericire, dar s-a demonstrat că bărbaţii se simt mai bine atunci când sunt spectatori, în timp ce femeile preferă în mod clar să se implice în diverse activităţi culturale.

Taguri articol


12