Preşedintele Shimon Peres a decis, vineri, să-l însărcineze pe liderul dreptei, Benjamin Netanyahu, să formeze Executivul după alegerile de la 10 februarie. Între timp, liderul partidului Kadima de centru-dreapta Kadima, Tzipi Livni, a exclus în mod public participarea la un guvern condus de Benjamin Netanyahu, liderul principalului partid al opoziţiei de dreapta în fosta legislatură, Likud. Anunţurile au fost făcute după o serie de întrevederi care au avut loc la Ierusalim între Shimon Peres, Tzipi Livni şi Benjamin Netanyahu, în cursul cărora şeful statului evreu a încercat să obţină un acord din partea principalelor partide isaraeliene.
Partidul Kadima a devansat cu un singur mandat principalul său adversar, obţinînd 28 de locuri faţă de 27 formaţiunea de pe locul doi, însă Benjamin Netanyahu dispune de majoritate în Parlament în urma alianţei cu un partid de extremă dreaptă şi unul religios. Decizia a fost luată după eşecul ultimei tentative a preşedintelui Shimon Peres de a a-i convinge pe Benjamin Netanyahu şi Tzipi Livni să formeze un guvern de uniune condus de primul. Benjamin Netanyahu dispune de 28 de zile pentru a forma Guvernul şi de alte 14 pentru a obţine avizul Knesset-ului, Parlamentul unicameral israelian.
Liderul partidului israelian de dreapta Likud a plasat, vineri, Iranul printre priorităţile cu care se confruntă ţara sa, după ce a acceptat să formeze noul Guvern. „Israelul traversează o perioadă crucială şi trebuie să facă faţă unor provocări colosale. Iranul încearcă să fabrice arma nucleară şi constituie cea mai mare ameninţare pentru existenţa noastră de la războiul de independenţă din 1948” a declarat Benjamin Netanyahu. În declaraţiile sale se reflectă şi anunţul făcut joi de oficiali ai Naţiunilor Unite care au precizat că Iranul a acumulat suficient uraniu îmbogăţit pentru a putea construi o bombă nucleară. În cazul în care cantitatea de peste o tonă de uraniu slab îmbogăţit de la uzina din Natanz ar fi îmbogăţită în continuare, s-ar putea produce peste 20 de kilograme de material de fisiune, suficient pentru o bombă. “Se pare că Iranul a mers pînă la punctul de a avea destul uraniu slab îmbogăţit ca să furnizeze suficient material brut pentru o singură bombă”, a afirmat Peter Zimmerman, un fost cercetător şef al Agenţiei pentru Control Armelor şi Dezarmare a SUA. Noile date provin dintr-un raport al Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică, care a dezvăluit faptul că producţia de uraniu slab îmbogăţit din Iran era mai mare decât se anticipase.
Nu numai ambiţiile nucleare ale Iranului constituie o problemă pentru premierul Netanyahu. Autoritatea Palestiniană condusă de preşedintele moderat Mahmud Abbas a anunţat, vineri, că nu va negocia cu Guvernul israelian, dacă acesta nu se angajează într-un real proces de pace. La rîndul său, mişcarea islamistă Hamas a apreciat că Israelul a optat pentru „un lider mai extremist”. Totodată, Hamas a dezminţit vineri informaţiile conform cărora ar fi acordat senatorului John Kerry, prin intermediul ONU, o scrisoare destinată preşedintelui american Barack Obama. Un purtător de cuvînt al ONU declarase anterior că John Kerry ar fi primit o asemenea scrisoare. „O scrisoare adresată lui Barack Obama a fost lăsată la intrarea în birourile noastre din Gaza şi credem că aceasta este de la Hamas”, a declarat Chris Gunness, purtătorul de cuvînt al agenţiei ONU pentru Refugiaţi, al cărei sediu a fost vizitat de John Kerry joi. Întrebat despre conţinutul scrisorii, acesta a răspuns: „Nu deschidem corespondenţa altora”.