Benjamin Netanyahu nu a luat nicio decizie privind suspendarea colonizării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Benjamin Netanyahu nu a luat nicio decizie privind suspendarea colonizării

Externe 31 August 2009 / 00:00 397 accesări

Premierul israelian a anunţat că nu a fost luată nicio decizie privind blocarea acţiunilor de colonizare în Cisiordania. Benjamin Netanyahu a stabilit un dublu obiectiv în contactele cu SUA: relansarea negocierilor cu palestinienii şi ţările arabe în vederea ajungerii la pace, precum şi garantarea unui trai normal locuitorilor din coloniile evreieşti. În cursul unei întîlniri desfăşurate miercuri la Londra, premierul Netanyahu convenise cu emisarul american George Mitchell asupra necesităţii negocierilor constructive cu palestinienii fără a discuta despre problema colonizării. Administraţia de la Washington, susţinută de marile puteri europene, doreşte suspendarea totală a colonizării înainte de reluarea negocierilor de pace, suspendate din 2008. Israelul a refuzat pînă acum această condiţie. Administraţia Obama anunţa totuşi recent că încetarea totală a colonizării nu reprezintă o condiţie prealabilă în negocierile cu palestinienii. Peste 300.000 de colonişti evrei sînt instalaţi în Cisiordania şi aproximativ 200.000 de israelieni locuiesc în 12 cartiere construite în Ierusalimul de Est

Totodată, negociatorii germani au propus Hamas eliberarea militarului israelian Gilad Shalit, răpit în 2006 la frontiera cu Fîşia Gaza, în schimbul a 450 de deţinuţi palestinieni. Oferta a fost acceptată deja de Guvernul israelian şi va avea şanse mari să primească şi acordul Hamas, care urmează să primească un răspuns prin intermediul liderului politic al mişcării, Khaled Meshaal. Schimbul ar urma să aibă loc în etape, Israelul urmînd să elibereze un prim grup de deţinuţi în timp ce Gilad Shalit ar fi transferat la Cairo, urmînd ca ulterior să fie eliberaţi alţi deţinuţi palestinieni. Postul public de radio din Israel a anunţat miercuri că un oficial german s-a deplasat recent în Israel şi în Egipt pentru deblocarea negocierilor în vederea unui schimb de deţinuţi.

Pe de altă parte, pescarii palestinieni care se aventurează în largul coastelor Fîşiei Gaza susţin că sînt supuşi presiunilor pentru a deveni informatori ai Israelului. Mai mulţi pescari afirmă cu au fost arestaţi pe mare în ultimele luni şi că li s-au propus bani şi alte avantaje în schimbul informaţiilor despre grupări palestiniene. Un purtător de cuvînt al armatei israeliene a anunţat doar că forţele navale israeliene au rolul de a menţine blocada în Fîşia Gaza, subliniind că acţionează în conformitate cu reglementările internaţionale. În Fîşia Gaza există aproximativ 3.600 de pescari ce operează de-a lungul celor 40 de kilometri de litoral mediteraneean. Israelul le interzice să meargă la mai mult de cinci kilometri de ţărm.



12