Premierul israelian a propus, miercuri, o suspendare parţială a colonizării, pentru o perioadă de zece luni, în Cisiordania, în scopul relansării procesului de pace, o ofertă respinsă în avans de palestinieni. Benjamin Netanyahu a cerut astăzi Cabinetului de Securitate să aprobe suspendarea temporară a noilor permise de construcţie în Iudeea-Samaria, numele biblic al Cisiordaniei, pentru o perioadă de zece luni, în cadrul eforturilor în vederea relansării procesului de pace cu palestinenii. În comunicat nu este menţionată o suspendare a construcţiilor în sectorul estic al Ierusalimului, cu populaţie majoritar arabă, care a fost anexat de Israel în iunie 1967, o problemă sensibilă politic pentru palestinieni.
Autoritatea Naţională Palestiniană a respins în avans orice ofertă israeliană de stopare temporară sau incompletă a colonizării. Palestinienii solicită o oprire totală a colonizării în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, înainte de a reveni la masa negocierilor. Pe de altă parte, palestinienii care vor dori să meargă în Israel de pe teritoriul Fâşiei Gaza vor fi nevoiţi să solicite acest lucru autorităţilor Hamas, care deţin controlul asupra acestui teritoriu, au anunţat miercuri surse din cadrul Guvernului condus de această mişcare islamistă. Măsura se aplică doar palestinienilor şi nu priveşte pe cetăţenii străinii, în principal jurnalişti, diplomaţi şi personal umanitar, care vin în acest teritoriu. Erez este unicul punct de trecere pentru persoane între Israel şi Fâşia Gaza. Agenţi din cadrul forţelor de ordine şi funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale Palestiniene care vor dori să meargă în Egipt via punctul de trecere Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, vor fi, de asemenea, supuşi acestui nou regim.
Fâşia Gaza este controlată, din iunie 2007, de mişcarea islamistă Hamas, care a îndepărat cu forţa formaţiunea al-Fatah, loială Autorităţii Naţionale Palestiniene, condusă de preşedintele moderat Mahmud Abbas. Israelul a impus de atunci o blocadă strictă împotriva acestui teritoriu palestinian.