Benjamin Netanyahu şi bătălia pe Oraşul Sfânt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Benjamin Netanyahu şi bătălia pe Oraşul Sfânt

Externe 22 Martie 2010 / 00:00 375 accesări

• ORAŞUL SFÂNT, INDIVIZIBIL • Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că politica Guvernului său în domeniul construcţiilor la Ierusalim este aceeaşi ca la Tel-Aviv, reiterându-şi astfel, ieri, refuzul de a opri colonizarea în Oraşul Sfânt. Acesta a adăugat că şi-a clarificat poziţia într-un text scris, transmis secretarului american de Stat, Hillary Clinton. Şefa diplomaţiei americane îi ceruse explicaţii privind proiectul de construire de locuinţe într-un cartier de colonişti evrei din Ierusalimul de Est anexat. Israelul consideră că Oraşul Sfânt în ansamblul său este capitala sa indivizibilă şi eternă. Pe de altă parte, palestinienii vor să transforme Ierusalimul de Est în capitala noului lor stat. Emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, l-a invitat pe premierul israelian să se întâlnească, marţi, la Washington cu preşedintele Barack Obama. Invitaţia i-a fost înmânată lui Benjamin Netanyahu de emisarul special american la începutul unei întrevederi între cei doi oficiali la Ierusalim. Premierul israelian a plecat de ieri seară spre Washington, unde va participa, astăzi, la congresul anual al principalului grup de lobby evreiesc american. George Mitchell a început o nouă misiune în Israel pentru a încerca să relanseze procesul de pace. Ieri, el s-a întâlnit şi cu ministrul Apărării, Ehud Barak, iar azi va merge în Iordania pentru o întrevedere cu preşedintele palestinian Mahmud Abbas. Vizita lui George Mitchell are loc într-o atmosferă tensionată între SUA şi Israel.

• REACŢII EXTREM DE DURE • Politica Israelului se confruntă cu cele mai dure reacţii externe înregistrate vreodată de la înfiinţarea statului evreu. „Blocada israeliană împotriva Fâşiei Gaza \"provoacă suferinţe umane inacceptabile”, a afirmat, ieri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în timpul unei vizite în enclava palestiniană. Fâşia Gaza este un teritoriu nisipos îngust şi suprapopulat, având 1,5 milioane de locuitori, din care o proporţie de 85% depinde de ajutorul internaţional. Entitatea palestiniană se află sub embargou israelian, de la preluarea controlului de către mişcarea islamistă Hamas, în iunie 2007. Secretarul general al ONU a sosit ieri la Gaza, în cadrul unui turneu regional în Israel şi teritoriile palestiniene, într-un moment în care SUA încearcă să relanseze procesul de pace în regiune. Este vorba despre cea de-a doua sa vizită în teritoriul palestinian, după devastatoarea ofensivă israeliană de la sfârşitul lui 2008 şi începutul lui 2009.

• AVIOANE ISRAELIENE ATACATE • Pe de altă parte, bateriile antiaeriene ale armatei libaneze au deschis focul, ieri, în direcţia a două avioane militare israeliene care au încălcat spaţiul aerian al Libanului. Armata libaneză publică aproape zilnic comunicate prin care semnalează încălcări ale spaţiului aerian libanez de către Israel, dar nu deschide focul decât dacă aparatele de zbor se află în raza bateriilor sale. Survolarea teritoriului libanez de aviaţia israeliană este considerată de ONU o încălcare a rezoluţiei 1.701 a Consiliului de Securitate. Această rezoluţie a dus la încetarea ostilităţilor în 2006 între Israel şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah, sprijinită de Siria şi Iran. Israelul susţine că survolurile vizează supravegherea a ceea ce afirmă că reprezintă un transfer clandestin de arme către Hezbollah, via Siria.



12