Investigaţia demarată în urmă cu şase ani pe piaţa carburanţilor, pentru posibile înţelegeri între companii privind stabilirea preţului de vânzare a benzinei fără plumb, a fost împărţită în două, iar pentru una dintre acestea raportul a fost finalizat şi trimis Comisiei Europene (CE), a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu. Potrivit acestuia, CC a primit răspunsul CE, iar luni au fost trimise către companiile implicate - OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL - rapoartele investigaţiei. \"Au trebuit curăţate rapoartele, au existat variantele adaptate fiecărei companii. Luni le-am trimis companiilor şi au 30 de zile să-şi spună punctele de vedere, şi le-am invitat pentru audieri pe 21 decembrie\", a spus Chiriţoiu. Preşedintele CC a adăugat că informaţiile din răspunsul Comisiei Europene sunt confidenţiale.
REACŢIE \"OMV Petrom a primit un raport de investigaţie de la CC cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind concurenţa, ca urmare a retragerii de pe piaţă a Eco Premium, benzină fără plumb aditivată cu substitut de plumb. Pretinsa încălcare priveşte o serie de actori importanţi ai pieţei de carburanţi\", a anunţat, ieri, compania într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti. Benzina Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piaţa românească de carburanţi, iar decizia de retragere de la comercializare a fost bazată pe considerente economice şi de mediu, \"ţinând cont în mod adecvat de interesele consumatorilor\". Acest sortiment de carburant a fost retras de pe piaţă la sfârşitul anului 2008. \"OMV Petrom este de părere că această pretinsă încălcare este lipsită de temei şi va lua toate măsurile necesare pentru a asigura o reprezentare corectă a faptelor relevante care să fie reflectate în decizia finală a Consiliului Concurenţei\", se mai arată în comunicat.
Amintim că investigaţia pe piaţa comercializării carburanţilor a început în 2005, dar a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz. Reamintim că, în luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător. În conformitate cu reglementările în vigoare în materie de concurenţă, sancţiunile maxime pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri.