Benzina, ţigările şi cafeaua se scumpesc cu cel puţin 5%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Accize mai mari, în 2013

Benzina, ţigările şi cafeaua se scumpesc cu cel puţin 5%

Eveniment 02 Octombrie 2012 / 00:00 501 accesări

ŞOC PUTERNIC Anul viitor, accizele vor fi calculate la un curs de 4,5223 lei/euro, anunţat ieri de Banca Centrală Europeană (BCE), rata fiind cu 5,2% mai mare faţă de cea utilizată în 2012 (4,3001 lei/euro). Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor în lei este stabilit pe baza cursului de schimb valutar anunţat de BCE în prima zi lucrătoare din octombrie. Şocul este extrem de puternic, benzinarii şi comercianţii de ţigări şi tutun urmând să înglobeze în preţ scumpirea. Evident, o nouă majorare a preţurilor carburanţilor va genera un amplu val de creşteri la toate produsele şi serviciile. Anul trecut, cursul folosit, de 4,3 lei/euro, a fost cu doar 0,8% mai mare decât cel folosit în 2010. Şi totuşi, putea fi mai rău, spun dealerii. În piaţa locală, leul s-a apreciat puternic, cu 1,53 bani, în prima parte a sesiunii interbancare, susţinut de intervenţiile indirecte ale Băncii Naţionale a României (BNR): „În piaţă s-a simţit că cei de la BNR au vândut euro pentru a ajuta leul. Dar, oricât a vândut, cursul stabilit de BCE este cu circa 5% mai mare decât cel de anul trecut”. O intervenţie mai mare a băncii centrale ar fi contravenit de asemenea direcţiilor trasate de Fondul Monetar Internaţional. La finele săptămânii trecute, oficialul FMI David Lipton a declarat că „autorităţile române trebuie să rămână atente şi să continue consolidarea sistemului financiar, iar intervenţiile în sprijinul leului ar trebui să fie limitate la stabilizarea volatilităţii”.

LEUL, OAIE NEAGRĂ Situaţia era oarecum previzibilă, având în vedere că, după primele trei trimestre din 2012, leul este singura monedă din Uniunea Europeană care a scăzut în raport cu euro. În plus, leul a înregistrat şi cea mai mare depreciere în faţa dolarului american. „Devalorizarea leului trebuie pusă în special pe seama evenimentelor de natură politică care au avut loc în România în 2012 (schimbări de guverne, manifestaţii de stradă, criza politică din vară). Investitorilor nu le place instabilitatea, iar dacă alegerile parlamentare din iarnă vor accentua tensiunile şi vor genera manifestări abrupte, este foarte probabil ca leul să treacă semnificativ peste nivelul de 4,6 unităţi/euro”, spune directorul Noble Securities România, Victor Safta. De la începutul anului şi până la sfârşitul lui septembrie, leul a scăzut cu 4,74% faţă de dolarul american şi cu 4,92% faţă de euro.

FINAL INCENDIAR DE AN În septembrie, euro a crescut şi în faţă majorităţii monedelor comunitare, respectiv cu 1,25% faţă de coroana suedeză, 1,19% faţă de leu, 1,13% faţă de coroana cehă, 0,52% faţă de forint şi 0,4% comparativ cu lira sterlină. Zlotul polonez s-a opus trendului, apreciindu-se cu 1,21%. „Ne aşteptăm la multă volatilitate în piaţă, în ultimul trimestru din 2012. Atât Europa, cât şi SUA au paşi importanţi de făcut până la sfârşitul anului, din punct de vedere politic şi economic. Leul, la rândul său, rămâne volatil, într-un context care atrage atenţia speculatorilor; faptul că BNR veghează le mai temperează un pic avântul”, a conchis Safta. Pentru finele anului, analiştii estimează un curs leu/euro de 4,6 unităţi, după ce, în perioada următoare, referinţa ar putea urca la 4,8 unităţi.



12