Benzinării blocate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Formă extremă de protest. La capătul puterilor

Benzinării blocate

Eveniment 08 Ianuarie 2011 / 00:00 3426 accesări

Nemulţumiţi de majorarea preţului la carburanţi, sute de şoferi au blocat, vineri, benzinăriile din marile oraşe ale ţării. Nici la Constanţa staţiile de alimentare cu carburanţi nu au scăpat de boicotul şoferilor. Înarmaţi cu pungi de mărunţiş, la volanul autovehiculelor proprietate personală, constănţenii au luat „cu asalt” mai multe benzinării, printre care şi pe cea de pe bulevardul Mamaia, de lângă centrul de distracţii Lake View. Pe geamurile laterale ale maşinilor şi pe lunete protestatarii aveau lipite afişe cu mesajul: „Scădeţi preţul combustibililor!”. Ca orice alţi clienţi ai benzinăriei, protestatarii s-au aşezat cuminţi la coadă. Disperarea angajaţilor benzinăriei a început după ce primul dintre ei a ajuns în dreptul pompelor de alimentare. Cu o încetineală care ar fi stârnit invidia celui mai lent melc, şoferii au lăsat să curgă în rezervoare combustibil în valoare de doar câţiva lei, ceea ce a făcut ca o operaţiune care, în general, nu ar trebui să dureze mai mult de un minut, să se întindă chiar şi pe o durată de zece minute (în funcţie de „măiestria” şoferului în reglarea fluxului la pompă). În ceea ce priveşte plata, aceasta s-a făcut numai cu monede de valoare mică. „Am văzut acţiunile asemănătoare organizate în ţară şi am decis să ne alăturăm şi noi boicotului. Prin intermediul reţelelor de socializare de pe internet am anunţat organizarea acestui eveniment pentru astăzi (vineri - n.r.)”, a declarat unul dintre iniţiatorii acţiunii din Constanţa, Mihai Brânzei.

PREŢURI ALINIATE LA UE, SALARII DE MIZERIE. Principala nemulţumire a şoferilor o constituie preţurile ridicate ale carburanţilor. „Este adevărat că preţul combustibililor din România a ajuns la nivelul standard din UE, dar, în timp ce ei au salariul de 1.200 de euro pe lună, noi abia dacă avem salariul de 200 de euro pe lună. De ce nu se ia în considerare şi acest aspect?”, a precizat Mihai Brânzei. Boicotul şoferilor constănţeni s-a bucurat de aprecierea celorlalţi participanţi la trafic, care au claxonat şi au „dat flash-uri” în semn de solidaritate cu acţiunea lor. „Am decis să protestăm pentru că nu se mai poate aşa. În decurs de un an, preţul combustibililor a crescut cu un leu. Ne-am săturat să facă alţii burta mare pe spinarea noastră”, a declarat unul dintre şoferii constănţeni.

Menţionăm că acţiuni similare au avut loc în toate marile oraşe din România, unde sute de şoferi au blocat pompele (au alimentat, şi-au spălat geamurile, parbrizele, au umflat cauciucurile, şi-au curăţat portbagajele etc.), iar, la sfârşit, au plătit cu monede. Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat că, în maximum două luni, transportatorii de marfă şi persoane vor opri activitatea la nivel naţional, după modelul celor din Grecia, nemulţumiţi fiind, printre altele, de scumpirea carburanţilor şi de lipsa de reacţie a guvernanţilor noştri.

STOP MONOPOLULUI PE PIAŢA COMBUSTIBILILOR. „Ne pregătim ca în maximum două luni să facem un protest după modelul celor din Grecia. Toţi transportatorii de marfă şi persoane din România vor opri activitatea. Aceştia sunt nemulţumiţi de scumpirea exagerată a combustibililor la început de an, de dublarea impozitelor şi taxelor şi de starea dezastruoasă a drumurilor” a explicat Augustin Hagiu. FORT a solicitat încă de anul trecut implicarea urgentă a Guvernului României pentru stoparea monopolului pe piaţa carburanţilor şi creşterii „necontrolate” a preţurilor la carburanţi, considerând că această majorare va distruge complet transportatorii şi, ulterior, economia românească. De asemenea, transportatorii îşi arătau nedumerirea privind faptul că, deşi România are unele dintre cele mai mici accize din UE la combustibil, preţul este printre cele mai mari din Europa.



12